settings icon
share icon
Запитання

Що таке пророче служіння?

Відповідь


Пророче служіння в розумінні сучасних харизматичних груп – це будь-яке служіння, що ґрунтується на дарі пророцтва та нового одкровення від Бога, щоб вести церкву до розвитку. Ті, хто задіяний у пророчому служінні, іноді називають його п’ятикратним і вірять, що функції апостолів і пророків відновлюються в сучасній церкві.

Ми часто бачимо пророче служіння у Старому Завіті, коли Бог ставив пророків для підкріплення й осуду народу Ізраїлю в часи лиха або повстання. За правління Давида (2 Самуїла) пророк Натан зокрема передав цареві слово від Господа, давши йому керівництво та настанови, а також дорікнув за гріх із Вірсавією. Звичайно, Ісая, Єремія, Осія, Амос, Міхей, Захарія та інші також звершували пророче служіння – зрештою вони були пророками. Покликання пророка полягало в тому, щоб говорити від імені Бога. Пророк навчав, настановляв, радив або докоряв за потреби.

У Новому Завіті ми зустрічаємо інші приклади пророчого служіння. Певні люди отримували дар пророцтва, щоб нести керівництво, настанови та поради Божому народу. Дар пророцтва точніше згадується у 1 Коринтянам 12:10 та Ефесянам 4:11. Зверніть увагу, що цей дар був наданий для збудування церкви (Ефесянам 4:12). Отже, пророки мали проповідувати Боже Слово церкві, щоб віруючі знали Його наміри і те, як їм слід було діяти.

Ми віримо, що справжнє пророче служіння в наш час – це просто точна і ясна проповідь Біблії. Сучасний дар пророцтва – це «проголошення» записаного Слова, а не передача нової інформації з небес. Мета дарів-ознак у ранній церкві полягала в наданні керівництва до завершення Нового Завіту, а також у підтвердженні служіння апостолів. Після того, як Біблія була завершена та апостоли померли, чудесні дари перестали використовуватися в церкві. Ми спостерігаємо це в тому, що в ранніх новозавітних книгах, напр., у 1 Коринтянам та Ефесянам, згадуються чудесні дари, а в більш пізніх – 1 і 2 Тимофію – про них не йдеться. Досконалої Біблії достатньо для того, щоб ми вірно слідували за Господом. Про це чітко сказано у 2 Тимофію 3:16-17 (див. також Євреям 1:1-2). У додаткових словах від Господа немає необхідності.

Зараз є багато християн, які стверджують, що беруть участь у пророчому служінні, які вірять, що пророцтво продовжується, та які уявляють себе «провідниками» нового одкровення з небес. Церкви, що вірять у пророче служіння, зазвичай намагаються тлумачити сни, передбачати майбутнє і розмовляти іншими мовами, хоча новозавітний дар мов (надприродна здатність розмовляти незнайомими іноземними мовами з метою проповідувати Євангеліє) не відноситься до тих мов, які використовуються в наш час. Біблія є досконалою. Святе Письмо навіть застерігає від додавання чого-небудь до Божого Слова (Об’явлення 22:18). Отже, пророцтво в сенсі «нового слова» від Господа вже не потрібне.

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке пророче служіння?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries