settings icon
share icon
Запитання

Як виникла релігія?

Відповідь


Із найдавніших часів люди дивилися навколо себе та вгору, ставлячи собі питання про оточуючий світ, усесвіт і сенс життя. На відміну від тварин, нам притаманне бажання зрозуміти, як і чому ми тут опинилися та що відбувається після нашої смерті. Адам і Єва знали Бога особисто (Буття 3) та говорили про Нього (Буття 4:1). Їхні діти приносили Йому жертви (Буття 4:3-4). А за часів їхніх онуків люди «почали прикликати Ім’я Господнє» в спільному поклонінні (Буття 4:26; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

Протягом усієї історії та в кожній культурі люди відчували необхідність поклонятися тому, що вони вважали джерелом життя. Біблія пояснює причину – ми створені за образом Бога (Буття 1:27), і Він заклав «прагнення вічності» в наші серця (Еклезіаста 3:11). Ми були створені, щоб мати стосунки з нашим Творцем. Ритуали та релігійні обряди виникли як вияв бажання творіння поклонятися Творцеві.

Біолог Джуліан Хакслі відкидає релігію як пережиток невігластва та забобон: «Боги – це периферійні явища, породжені еволюцією». Інакше кажучи, первісна людина винайшла концепцію Бога за стародавніх, темних часів, і теїзм не має відношення до сучасного суспільства. Теорії, засновані на еволюційних передумовах, припускають, що віра в Бога була вперше виявлена в анімізмі, поклонінні привидам, тотемізмі й магії. Однак не всі вчені дотримуються такої думки. Преподобний Вільгельм Шмідт наводить вагомі докази на користь того, що монотеїстична віра є першою релігією, яка сповідувалася людьми. Людина почала з віри в єдиного Бога, а потім її теологія переросла у віру в багатьох богів.

Біблія каже, що після потопу Господь ініціював безумовний завіт із Ноєм та його нащадками (Буття 9:8-17). Люди не послухалися Його веління множитися й наповнювати землю, натомість побудувавши місто та почавши зводити монументальну вежу. Бог змішав їхню мову і змусив розсіятися (Буття 11:1-9). Після цього у світі з’явилося багато політеїстичних релігій. Пізніше Бог відкрив Себе Аврамові й уклав завіт із ним (близько 2000 р. до Р.Хр.).

Після звільнення Ізраїлю з єгипетського рабства Господь дав їм завіт Мойсея, а потім і завіт Давида. У всіх цих подіях саме Він виявляв прихильність до людей, привертаючи їх до стосунків зі Собою. Це – унікальне явище в історії світових релігій.

Стосовно християнства, то Сам Бог був відповідальний за надання Нового Завіту – беззастережної обітниці невірному Ізраїлеві пробачити його гріхи на підставі чистої, незаслуженої благодаті через жертву Месії. Цей Новий Завіт також відкрив шлях для спасіння язичникам. У всьому цьому Бог є ініціатором стосунків. Біблійна релігія заснована на тому факті, що Він досягає нас – це не спроба людини досягнути Його. Біблійна релігія – це відповідь на те, що Господь зробив для нас, а не кодекс поведінки, якого ми повинні дотримуватися, щоб догодити Йому.

Однією з причин існування такої кількості різних релігій є омана, нав’язана людству ворогом наших душ, що прагне слави й поклоніння для самого себе (2 Коринтянам 4:4; 1 Тимофію 4:1). Іншою причиною є вроджене бажання людини пояснити непоясненне й навести порядок у хаосі. Багато з ранніх язичницьких релігій навчали – щоб уникнути лиха, потрібно умиротворювати своїх непостійних, дратівливих богів. Окрім цього, протягом століть королі та правителі часто зловживали релігією, прагнучи підкорити народ державній «церковній» системі.

Істинна релігія, заснована Богом тисячі років тому з Ізраїлем, вказувала на майбутнього Месію, Який забезпечить усім людям шлях до примирення зі своїм Творцем. Після приходу Ісуса Христа християнство поширилося з уст в уста, бо Його учні несли Євангеліє світу, а Святий Дух змінював життя. Слово Боже також збереглося в письмовій формі та є доступним сьогодні всьому світу в Біблії.

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Як виникла релігія?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries