settings icon
share icon
Запитання

Чи має значення виявлення Ноєвого ковчегу?

Відповідь


Останнім часом було чимало заяв про виявлення Ноєвого ковчегу. Про відкриття повідомляли з різних місць, від гори Арарат у Туреччині до гірського хребта в Ірані та в абсолютно іншому місці на горі Арарат (де згодом був відкритий центр для відвідувачів). Мета даної статті не полягає в оцінці істинності заяв про виявлення ковчегу. Питання, що стоїть перед нами, швидше полягає в тому, чи є важливим його виявлення? Чи підштовхне це людей з вірою навернутися до Бога?

Виявлення конструкції, що нагадує човен, у горах Близького Сходу, радіовуглецевий аналіз віку якої приблизно збіжиться з часом біблійного Ноєвого ковчегу (2500 р. до н.е.), з ознаками присутності тварин на борту, безперечно стане видатним відкриттям. Для тих, хто вірить у Бога й довіряє Біблії як Його натхненному Слову, це буде найбільшим підтвердженням її істинності та того, що на початку історії людства відбулося саме те, що в ній описано. Науково обґрунтоване виявлення Ноєвого ковчегу, найімовірніше, змусить багатьох людей і неупереджених скептиків принаймні переглянути свої переконання. Проте для запеклих критиків і закоренілих атеїстів виявлення ковчегу не матиме жодної ваги.

У посланні до Римлян 1:19-20 написано: «Тому що те, що можна знати про Бога, явне для них, бо їм Бог об'явив. Бо Його невидиме від створення світу, власне Його вічна сила й Божество, думанням про твори стає видиме. Так що нема їм виправдання». Якщо людина відкидає явні свідчення про Бога у всесвіті, жодне відкриття, пов'язане з Біблією, не змінить її переконань. Крім того, в Євангелії від Луки 16:31 сказано: «Як Мойсея й Пророків не слухають, то коли хто й із мертвих воскресне, – не йнятимуть віри!». Жодна знахідка, жоден аргумент і жодне диво не змусить передумати людину, яка була засліплена сатаною (2 Коринтянам 4:4) та з жорстоким серцем і несприйнятливим розумом відкидає світло Євангелія.

З іншого боку, чи матиме значення, якщо Ноїв ковчег так і не буде знайдений? Ні, не матиме, оскільки християнство не будується на вичерпних доказах кожного біблійного твердження. Християнство засновується на вірі. Ісус казав: «Блаженні, що не бачили [Мене] й увірували!» (Івана 20:29). Проте існує два основних пояснення того, що, можливо, Ноїв ковчег ніколи й не буде знайдений. По-перше, деревина з ковчега була дуже цінним матеріалом у період після потопу. Ноєві та його родині вона була потрібна для спорудження своїх домівок. Отже, цілком можливо, що вони або їхні нащадки розібрали ковчег і використали матеріали з нього для своїх потреб. По-друге, навіть якщо ковчег залишився недоторканим, минуло близько 4500 років (якщо тлумачити біблійну звістку буквально). Дерев'яна конструкція, що зазнавала руйнівного впливу природи протягом такого тривалого часу, давно була би знищена.

Хоча й відкриття ковчега було би видатною археологічною знахідкою, християни не мають базувати на цьому свою віру. Виявлення Ноєвого ковчегу чи ковчегу Завіту, чи Едемського саду, чи-то будь-якого іншого біблійного артефакту не підтвердить християнську віру і не змусить передумати тих, кого Бог не приваблює до Себе (Івана 6:44). «А віра – то підстава сподіваного, доказ небаченого» (Євреям 11:1).

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Чи має значення виявлення Ноєвого ковчегу?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries