settings icon
share icon
Запитання

Що таке нью-ейдж?

Відповідь


Вираз «нью-ейдж» (буквально «нова ера» чи «нова доба») з'явився у 70-80-х роках минулого століття. Цьому сприяло поширення «Журналу нової ери» та книги Марка Сатіна «Політика нової ери». Бестселер Мерилін Ферґюсон «Змова водолія» став презентацією соціальної програми і філософського бачення нью-ейдж. Твір Ферґюсон досяг статусу неофіційного священного писання руху.

Рассел Чендлер, кореспондент газети Лос-Анджелес Таймс, у книзі «Розуміння нью-ейдж» написав: «Якщо Ферґюсон написала "біблію" нью-ейдж, то Ширлі Маклейн стала його верховною жрицею». Книга Ширлі Маклейн «У небезпеці» описує її навернення у віру нью-ейдж. Вона розповідає про свої подорожі та дослідження, які включають науково-фантастичні описи, подорожі поза тілом, контакт із неземними істотами, «транс-каналювання» (сеанси) та «екскурсію» до невидимого світу. Друга книга Маклейн «Танець на світлі» розповідає про її осягнення світу йоги, реінкарнації, кришталевої сили, індуїстських мантр і спогади з минулих життів, отримані за допомогою акупунктури. Її духовні наставники навчали, що кожний із нас – Бог, і вона передавала «мудрість» про те, що людина має необмежені здібності, – треба лише це усвідомити (Розуміння нью-ейдж, с. 6-2).

Отже, нью-ейдж має зв'язок зі східним містицизмом, який нехтує розумом. Він навчає про новий орган сприйняття – третє око, що проливає духовне світло. Людина має досягти «психічного я», навчаючи себе ігнорувати повідомлення розуму або розрізняючи, коли розум насправді почне досягати «космічної свідомості».

Ніл Андерсон у своїй книзі «Проходячи крізь темряву» пише наступне: «Рух нью-ейдж розглядається не як релігія, а як новий спосіб мислення та розуміння реальності. Це дуже привабливо для звичайної людини, розчарованої в організованій релігії та західному раціоналізмі. Вона прагне духовної реальності, але не бажає відмовлятися від матеріалізму, вирішувати свої моральні проблеми або підкорятися чиїйсь владі» (с. 22). Андерсон підсумовує мислення нью-ейдж наступним чином (с. 22-24):

1. Фактично, це – монізм, переконання, що все – одне, а одне – це все. Історія говорить не про гріхопадіння людства та його відновлення завдяки спасінню через Божу благодать. Швидше, це падіння людства у темряву та поступове сходження до просвітлення.

2. Все є бог. Якщо все – одне, включаючи Бога, то робиться висновок, що все є богом. Це пантеїзм – дерева, равлики, книги та люди – все є єдиною божественною сутністю. Особистісний Бог, що явив Себе в Біблії та Ісусі Христі, цілковито відкидається. Оскільки бог є безособовим, то послідовники руху нью-ейдж не зобов'язані йому служити. Бог – це «воно», а не «Він».

3. Змінюється свідомість. Якщо ми – бог, то нам слід про це знати. Ми маємо отримати космічну свідомість, просвітлення. Ті, що досягли цього просвітленого стану, стверджують, що «народилися згори», – імітація біблійного перетворення. Важливо не те, віримо ми чи медитуємо, а у що ми віримо і над чим медитуємо. Проте Біблія говорить, що Христос є істинною, особистісною, об'єктивною реальністю, оскільки Він Сам сказав, що Він – дорога, правда та життя, і що ніхто не приходить до Отця, якщо не через Нього (Івана 14:6).

4. Нью-ейдж навчає космічного еволюційного оптимізму. Наближається нова доба. Настане новий світовий порядок і буде новий світовий уряд. Мислителі нью-ейдж вважають, що зрештою відбудеться прогресивне об'єднання всесвітньої свідомості. Це, згідно з Біблією, є фальшивим царством на чолі зі самим сатаною. Христос пропонує справжнє царство, і Він колись керуватиме земним світом і всіма, хто приймає Його як Спасителя та Царя (Об'явлення 5:13).

5. Послідовники нью-ейдж вважають, що можуть створювати реальність за допомогою того, у що вони вірять, а змінюючи те, у що вони вірять, вони можуть змінювати і реальність. Усі моральні межі стираються. Немає абсолютів, оскільки між добром і злом немає відмінностей. Ніщо не є реальністю, поки хтось не назвав це реальністю або не сказав, що це – істина. Якщо обмежена людина може створювати істину, то наше суспільство перебуває в небезпеці. Поки не буде вічних абсолютів вічного Бога, людина прямуватиме шляхом до власного знищення.

6. Адепти нью-ейдж контактують із царством темряви. Іменування медіума «контактером», а демона «духом-провідником» не змінює реальність того, ким вони є насправді. Це – царство пітьми, яким керує сатана. Ті, хто бере участь у такій діяльності, перебувають у контакті зі світом, що протистоїть біблійному Богові, відкритому нам в Ісусі Христі, Який здобув перемогу над дияволом (Матвія 4:1-11; Колосянам 2:15; Євреям 2:14-18).

Рух нью-ейдж є фальшивою релігією, яка грає на почуттях людини, підштовхуючи її до думки, що вона – бог і може досягти досконалості власними зусиллями. Реальність же така, що ми народжуємося, ростемо, живемо деякий час на цій планеті та помираємо. Люди – скінченні істоти. Ми ніколи не зможемо стати Богом. Нам потрібен хтось вищий за нас, хто може нас пробачити та подарувати нам вічне життя. Слава Господу за Ісуса Христа – повністю Бога та повністю людину. Своєю смертю і тілесним воскресінням Він здобув для нас те, чого ми так відчайдушно потребуємо: прощення від Господа, ціль і зміст у житті та вічне існування після смерті. Не ігноруйте те, ким є Ісус Христос і що Він зробив для нас. Прочитайте 3-й розділ Євангелія від Івана. Попросіть Христа, щоб Він став вашим Спасителем. Ваше життя буде змінене і ви дізнаєтеся, хто ви, чому тут перебуваєте та куди прямуєте.

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке нью-ейдж?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries