settings icon
share icon
Запитання

Якими є належні причини для відсутності в церкві?

Відповідь


Багато людей мають невірне або небіблійне розуміння питання відвідування церкви, що іноді межує із законництвом, – вони зобов’язані бути присутніми щоразу, коли проводиться будь-яке служіння або зустріч, в іншому разі це може викликати Божий гнів. Дехто відчуває докори сумління, пропускаючи ранкове служіння з певної причини. На жаль, деякі церкви підживлюють це почуття провини, справляючи надмірний тиск на своїх членів. І хоча байдужість або ігнорування зібрань можуть вказувати на проблему духовного здоров’я, важливо розуміти, що якість стосунків людини з Господом не визначається тим, наскільки часто вона відвідує церкву. Його любов до Своїх дітей не ґрунтується на кількості відвіданих ними служінь.

Немає жодних сумнівів у тому, що віруючим, послідовникам Ісуса Христа, слід відвідувати церкву. Кожен християнин має прагнути до спільного поклоніння (Ефесянам 5:19-20), спілкування з іншими християнами (1 Солунянам 5:11) та дослідження Божого Слова (2 Тимофію 3:16-17). Слухання Слова породжує віру (Римлянам 10:17). І нам вказано збиратися з іншими віруючими (Євреям 10:24-25) – ми насправді потрібні одне одному. Подібно до того, як Бог любить тих, «хто з радістю дає» (2 Коринтянам 9:7), Йому також приємно, коли ми щиро радіємо можливості відвідати церковне зібрання.

Відвідування церкви має бути одним із пріоритетів у житті християн. Посвячення своїй місцевій громаді важливе. Які ж у такому разі можуть бути вагомі причини для відсутності в церкві? Перелік, що підходить для всіх, дати неможливо. Зрозуміло, що прийнятно пропустити служіння, якщо людина хвора. Але в інших ситуаціях питання зводиться до ставлення та мотивації людини. Якщо мотивація відсутності в церкви полягає в тому, щоб краще служити Господу в іншому місці, задовольняти істинні потреби або виконувати доручену Богом відповідальність, тоді немає нічого поганого в тому, що ви пропустите служіння. Наприклад, поліцейський під час виконання службових обов’язків не може ігнорувати виклик через те, що сидить на церковній лаві. Проте якщо мотивація полягає в потуранні тілесним бажанням, переслідуванні егоїстичних цілей чи просто ігноруванні християнського товариства, тоді це вже вказує на проблему.

Кожну ситуацію слід оцінювати окремо та чесно. Чи прийнятно пропускати служіння заради відвідування спортивного заходу? Так, у залежності від мотивації та ставлення. А як бути із відсутністю в церкві під час відпустки? Знову ж таки, це залежить від мотивації та ставлення. Нам слід уникати законництва; ми отримуємо спасіння благодаттю, а не за допомогою відвідування церкви. Водночас християни повинні бажати відвідувати богослужіння, щоб дізнатися про велич Господнього дару спасіння, почути, як стати більше схожими на Христа, і мати можливість служити іншим.

Досліджуючи мотиви відсутності в церкві, нам також слід звернути увагу на свою мотивацію її відвідування. Чи відвідуємо ми її, щоб видаватися більш духовними? Щоб взаємодіяти з потенційними діловими партнерами? Або ж через переконання – що частіше ми переступаємо поріг церкви, то більше Бог задоволений нами? На жаль, багато людей, які регулярно відвідують служіння, не мають близьких стосунків із Господом. Якщо відвідування церкви полягає в тому, аби пронудьгувати, неуважно слухаючи співи та проповідь, а потім відразу ж піти після закінчення служіння, то його так само можна було пропустити, бо ми нічого не отримуємо від нього, як і нічого не приносимо.

Нам слід відвідувати церкву, щоб мати можливість спілкування з іншими, яким теж була дарована дивовижна благодать Ісуса Христа. Ми маємо уникати відсутності в церкві наскільки це можливо, тому що визнаємо важливість уваги до Божого Слова, застосування Його в нашому житті та спільного його вивчення. Нам необхідно відвідувати церкву не для накопичення духовних «балів», а тому, що ми любимо Господа, любимо Його народ і любимо Його Слово. Всі християни мають регулярно відвідувати церкву. Водночас відсутність з поважної причини в жодному разі не є гріхом чи чимось, що має викликати почуття провини.

Бог знає наші серця. Людина не справляє на Нього враження лише тому, що відвідує всі служіння. Бажання Господа полягає в тому, щоб зрощувати нас у Христі, та Його метод у наш час включає відвідування місцевої церкви.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Якими є належні причини для відсутності в церкві?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries