settings icon
share icon
Запитання

Чи є Біблія інструментом контролю свідомості?

Відповідь


Деякі люди звинувачують християн у використанні Біблії як інструменту контролю свідомості. Вони стверджують, що єдиний спосіб створити церкву та втримати її членів – це використовувати тактику «промивання мізків», примушуючи людей до зміни способу життя. Таке звинувачення є безпідставним, але тим, кому незнайома сила Святого Духа, треба якось пояснювати зміни в житті людей.

Хоча вірно те, що культи – багато з яких називають себе християнськими – насправді практикують різні форми контролю свідомості, істинне християнство жодним чином не використовує примус. Пастори, які люблять Господа, бажають живити, наставляти та захищати свою паству (Івана 21:15-19). Керівники церкви мають служити безкорисливо та покірно, не думаючи про особисту вигоду (1 Петра 5:2-3). Отже, ні – Біблія не контролює свідомість і не пропагує цього в розумінні «промивання мізків» чи психологічного програмування.

Однак Святе Письмо каже про контроль над власною свідомістю. Покаяння пов'язане з її зміною. Біблія закликає християн оновлювати свій розум духом (Ефесянам 4:23). Вони мають бути однодумними, щоб уникати розбрату (Филип'янам 2:2). Вони мають розум Христа (1 Коринтянам 2:16). Результатом цього є нове ставлення та поводження, віруючі стають абсолютно новими створіннями (2 Коринтянам 5:17). Зміна відбувається не через підступний план гуру або ретельно контрольоване середовище; вона є внутрішньою, духовною та реальною. Вона здійснюється завдяки діяльності Святого Духа, а не за допомогою людського впливу (Титу 3:5).

Людина має гріховну природу, успадковану від Адама (Римлянам 5:12). Ця природа контролює її та породжує в житті різні гріхи (Галатам 5:17-21; Ефесянам 5:17-19). Людина, керована цією гріховною природою, жодним чином не може пізнати Бога та догодити Йому. Насправді, вона – ворог Господа (Римлянам 5:10; 8:5-7). У Біблії говориться, що грішник, контрольований гріховною природою, потребує нової природи та звільнення від сили гріха. Визнаючи Ісуса Христа нашим Спасителем, ми отримуємо цю нову природу (2 Петра 1:4) і в нас поселяється Святий Дух, Який дає силу сказати «ні» гріху та «так» – Божій праведності (Галатам 5:16; Римлянам 6:12-23). Віруючі у Христа були звільнені (Івана 8:32). Вони більше не зобов'язані коритися диктату грішної природи, оскільки мають свободу в Ісусі робити те, що до вподоби Богові, та прославляти Його в своєму житті.

Біблія не є інструментом контролю свідомості. Вона радше пропонує альтернативу життю, контрольованому гріхом. Вона показує нам, як жити під проводом Духа. Так, у віруючих відбувається зміна свідомості, оскільки вони відкидають оману, якій колись вірили, та приймають істину в Христі. Християнин, сповнений Духом, отримує життя з Богом, щоб вільно служити Йому з ентузіазмом, вічним задоволенням і надією.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи є Біблія інструментом контролю свідомості?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries