settings icon
share icon
Запитання

Яка різниця між милістю та благодаттю?

Відповідь


Милість та благодать часто плутають. Хоча ці слова мають схожі значення, благодать і милість – не одне й те ж. Коротко визначити різницю між ними можна наступним чином: милість полягає в тому, що Бог не карає нас згідно з нашими гріхами, а благодать – у тому, що Бог благословляє нас, незважаючи на те, що ми не заслуговуємо цього. Милість є позбавленням від суду. Благодать поширює доброту на недостойних.

Згідно з Біблією, ми всі згрішили (Екклезіаста 7:20; Римлянам 3:23; 1 Івана 1:8). За цей гріх, ми всі заслуговуємо смерті (Римлянам 6:23) і вічного покарання в озері вогняному (Об’явлення 20:12-15). Враховуючи це, кожен прожитий нами день є актом Божої милості. Якби Бог дав нам згідно з тим, чого ми заслуговуємо, ми б усі були просто зараз засуджені. У Псалмі 50:3-4 Давид вигукує: «Помилуй мене, Боже, з великої милості Своєї, і через велике Своє милосердя очисти беззаконня моє. Особливо обмий мене від мого беззаконня і очисти мене від мого гріха» (тут і далі – Четвертий сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Звернення до Бога за милістю є проханням до Нього затримати суди, яких ми заслуговуємо, і замість цього дарувати нам прощення, яке ми жодним чином не заслужили.

Ми нічого не заслужили від Бога. Бог не зобов’язаний нам нічим. Будь-які блага, що ми отримуємо, є результатом Божої благодаті (Ефесянам 2:5). Благодать – це незаслужене благовоління. Бог дає нам блага, на які ми не заслуговуємо й ніколи не могли б заробити самостійно. Будучи звільненими від суду з Божої ласки, благодать – це все, що ми отримуємо зверх милості (Римлянам 3:24). Загальна благодать стосується суверенної благодаті, яку Бог дарує всьому людству, незалежно від його духовного стану перед Ним, тоді як благодать спасіння є спеціальним видом благодаті, яку Бог дарує Своїм обраним для їхнього відродження та освячення.

Милість і благодать найкраще відображаються у спасінні, доступному через Ісуса Христа. Ми заслуговуємо засудження, але якщо приймаємо Ісуса Христа як свого Спасителя, то отримуємо милість від Бога й позбавлення від покарання. Замість неї, ми отримуємо спасіння благодаттю, прощення гріхів, життя понад міри (Івана 10:10) та вічність на небесах у найпрекраснішому місці, яке тільки можна собі уявити (Об’явлення 21-22). У відповідь на милість і благодать Божі ми маємо схилятися перед Ним у поклонінні з подякою. У Посланні Євреям 4:16 сказано: «Тому приступаймо сміливо до престолу благодаті, щоб одержати милість і знайти благодать для своєчасної допомоги».

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Яка різниця між милістю та благодаттю?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries