settings icon
share icon
Запитання

Яке значення має хрест?

Відповідь


Насправді хрест означає смерть. Від VI ст. до н.е. і до IV ст. н.е. хрест був знаряддям страти, що несло смерть у найбільш болісний спосіб. При розп'ятті людину прив'язували або прибивали цвяхами до дерев'яного хреста та залишали висіти на ньому. Смерть була повільною й болісною. Однак через Христа та Його смерть хрест сьогодні має зовсім інше значення.

У християнстві хрест – це перетин Божої любові та Його справедливості. Ісус Христос – Агнець Божий, що взяв на Себе гріх світу (Івана 1:29). Це порівняння бере початок від заснування єврейської Пасхи (Вихід 12). Ізраїльтянам було наказано принести в жертву бездоганне ягня та намастити його кров'ю одвірки своїх домів. Кров була знаком, що вказував ангелові смерті залишити в живих тих, хто був покритий кров'ю. Коли Ісус прийшов до Івана хреститися, той впізнав Його й вигукнув: «Оце Агнець Божий, що на Себе гріх світу бере!» (Івана 1:29), вказуючи на Христа як на Того, Хто мав стати жертвою за гріхи згідно з Божим планом.

Можна спитати, чому взагалі Ісус мав помирати. Це – всеосяжна історія Біблії, історія викуплення. Бог створив небо і землю, а також чоловіка та жінку на Свій образ, помістивши їх в Едемському саду й призначивши Своїми управителями на землі. Але піддавшись спокусі сатани (змія), Адам і Єва згрішили та були позбавлені Божої благодаті. Крім цього, вони передали прокляття гріха своїм дітям – кожна людина успадкувала їхній гріх та провину. Бог Отець послав Свого Сина на землю, щоб Він прийняв людську плоть і став Спасителем Його народу. Народжений дівою, Ісус уник прокляття гріха, що занапастило всіх інших людей. Лише безгрішний Син Божий міг забезпечити бездоганну жертву, прийнятну для Бога Отця. Його справедливість вимагала суду та покарання за гріх; любов же спонукала Його послати Свого Єдинородного Сина як викуп за гріх.

Завдяки викупній жертві Ісуса на хресті, ті, хто вірить у Нього як свого Спасителя від гріха, отримали обітницю вічного життя (Івана 3:16). Водночас Христос закликає Своїх послідовників узяти свій хрест та йти вслід за Ним (Матвія 16:24). Сучасна концепція «несення хреста» значною мірою втратила своє первинне значення. Зазвичай ми кажемо, що «несемо свій хрест», щоб вказати на якусь незручну обставину (наприклад, «моя складна дитина – це мій хрест»). Але нам слід пам'ятати, що Ісус закликає Своїх послідовників до радикального самозречення. Для людини 1-го століття хрест означав лише одне – смерть. «Бо хто хоче спасти свою душу, той погубить її, хто ж за Мене свою душу погубить, той знайде її» (Матвія 16:25). У посланні до Галатів продовжується тема про смерть грішного «я» та воскресіння до нового життя через Ісуса: «Я розп'ятий з Христом. І живу вже не я, а Христос проживає в мені. А що я живу в тілі тепер, – живу вірою в Божого Сина, що мене полюбив, і видав за мене Самого Себе» (Галатам 2:19-20).

У світі є місця, де християни стикаються з гоніннями і навіть смертю за свою віру. Вони знають істинне значення хреста та слідування за Ісусом. Для тих, хто не зазнає таких переслідувань, вимога залишається такою ж – бути вірними Христові. Навіть якщо нам ніколи не доведеться пожертвувати своїм життям, ми маємо бути готові зробити це з любові до Того, Хто спас і помер заради нас.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Яке значення має хрест?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries