settings icon
share icon
Запитання

Що означає любити одне одного?

Відповідь


В Євангелії від Івана 13:34 Ісус навчає: «Нову заповідь даю вам: Любіть один одного! Як Я полюбив вас, щоб і ви любили так один одного» (тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Потім Він додає: «З того дізнаються всі, що ви – Мої учні, коли любов матимете між собою» (вірш. 35). Що означає любити одне одного? Як нам робити це?

Слова «один одного» в цих віршах вказують на одновірців. Характерною рисою слідування за Ісусом є глибока, щира любов до братів і сестер у вірі. Апостол Іван нагадує нам про цей факт в іншому місці: «І ми маємо від Нього цю заповідь, щоб той, хто любить Бога, любив і свого брата» (1 Івана 4:21).

Давши це повеління, Христос зробив те, чого світ ніколи не бачив раніше, – Він створив спільноту, що визначається одним – любов’ю. У світі багато спільнот, і вони ідентифікують себе за різноманітними ознаками: кольором шкіри, уніформою, загальними інтересами, альма-матер тощо. Якась група має татуювання і пірсинг; інша утримується від м’яса; ще інша носить специфічні головні убори – способи, за допомогою яких люди ідентифікують себе, нескінченні. А церква – унікальна. Вперше в історії Ісус створив спільноту, визначальним фактором якої є любов. Колір шкіри не має значення. Мова не має значення. Немає жодних правил щодо дієти, уніформи чи головних уборів. Послідовників Христа визначає любов одне до одного.

Рання церква демонструвала той тип любові, про яку казав Ісус. В Єрусалимі перебували люди з усього відомого тоді світу (Дії 2:9-11). Ті, хто був спасенний, зібралися разом і відразу ж почали піклуватися одне про одного: «А всі, які повірили, були разом і мали все спільне. Вони продавали маєтки та майно і ділилися ним з усіма, хто потребував» (Дії 2:44-45). То була любов у дії, і ви можете бути певні – вона справила враження на жителів цього міста.

Твердження Ісуса в Євангелії від Івана 13:34-35 порушують ще декілька питань, на які буде корисно відповісти. По-перше, як любить Він? Він любить беззастережно (Римлянам 5:8), жертовно (2 Коринтянам 5:21), із прощенням (Ефесянам 4:32) і вічно (Римлянам 8:38-39). Водночас любов Христа є святою – вона характеризується винятковою моральною чистотою, бо Він святий (Євреям 7:26). Кульмінацією Його дивовижної любові до нас є смерть на хресті, поховання і тілесне воскресіння (1 Івана 4:9-10). Віруючі мають любити одне одного так само.

По-друге, як можуть віруючі у Христа виявляти таку ж любов, як Він? У нас перебуває Святий Дух (1 Коринтянам 6:19-20). Підкоряючись Йому, через Боже Слово, ми можемо любити так, як Ісус. Ми виявляємо цю беззастережну, жертовну любов, що прощає, до одновірців, але на цьому не зупиняємося. Віруючі також виявляють любов Христову до друзів, членів родини, колег тощо (Ефесянам 5:18-6:4; Галатам 5:16, 22-23). Навіть вороги є об’єктами цієї любові (див. Матвія 5:43-48).

Любов Ісуса відрізняється від «любові», породженої тілом, яка може бути егоїстичною, нещирою та без прощення. Текст у 1 Коринтянам 13:4-8 містить чудовий опис Христової любові у віруючих, в яких перебуває Святий Дух.

У своєму природному стані люди нездатні виявляти любов, описану в 1 Коринтянам 13. Аби любити так, потрібна зміна серця. Людина має усвідомити свою гріховність перед Богом і зрозуміти, що Ісус помер на хресті і воскрес, щоб її пробачити; потім вона має прийняти рішення визнати Христа своїм особистим Спасителем. Тієї ж миті вона отримує прощення та Божий дар вічного життя – фактично вона стає учасником «Божественної природи» (2 Петра 1:4). Перебуваючи у Христі, вона знає, що Господь щиро любить її. Нове життя, яке отримують віруючі, включає в себе нову здатність любити так, як любить Ісус, оскільки у віруючих тепер живе безумовна, жертовна, вічна та свята Божа любов, що прощає (Римлянам 5:5).

Любити одне одного – означає любити одновірців, як Христос любить нас. Ті, хто виявляє таку любов через силу Святого Духа, свідчитимуть про те, що є Його учнями.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає любити одне одного?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries