settings icon
share icon
Запитання

: Чи може християнин втратити спасіння?

Відповідь


Перш ніж відповідати на це питання, необхідно дати визначення поняттю «християнин». Християнин – це не той, хто прочитав молитву, відвідав церкву або виріс у християнській родині. Хоча кожен із цих моментів може бути частиною християнського досвіду, вони не «роблять» нас християнами. Християнином є людина, яка через віру прийняла й повністю довірилася Ісусу Христу як єдиному Спасителю (Івана 3:16, Дії 16:31; Ефесянам 2:8–9).

Отже, зважаючи на це визначення, чи може християнин втратити спасіння? Аби найкращим чином відповісти на це надзвичайно важливе питання, слід дослідити, що згідно з Біблією відбувається у момент спасіння, та визначити, що, таким чином, означатиме втрата спасіння. Ось декілька прикладів:

Християнин – це нове творіння. «Отже, хто в Христі, той нове творіння; давнє минуло, – ось постало [все] нове!» (2 Коринтянам 5:17). Цей вірш говорить про особистість, що стала цілковито новим творінням у результаті перебування «у Христі». Щоб втратити спасіння християнину, нове творіння має бути скасоване або забране.

Християнин є викупленим. «Знаючи, що ви були викуплені від марного вашого життя, переданого батьками, не тлінним сріблом або золотом, а дорогоцінною кров’ю Христа, як непорочного й чистого Агнця» (1 Петра 1:18–19). Слово «викуплені» означає, що було здійснене придбання, була сплачена ціна. Для того, щоби позбавити християнина спасіння, Бог має відмінити Своє придбання, оплачене Ним за нас дорогоцінною кров’ю Христа.

Християнин – виправданий. «Отже, виправдавшись вірою, маємо мир з Богом через нашого Господа Ісуса Христа» (Римлянам 5:1). Виправдатися – означає бути названим праведним. Всі ті, хто приймає Ісуса як Спасителя, «проголошені праведними» Богом. Щоб відібрати в християнина спасіння, Бог повинен забрати свої слова й спростувати сказане Ним раніше.

Християнину обіцяне вічне життя. «Бо так Бог полюбив світ, що дав [Свого] Єдинородного Сина, щоб кожний, хто вірить у Нього, не загинув, але мав життя вічне» (Івана 3:16). Вічне життя – це обіцянка вічності на небесах із Богом. Бог обіцяє: «Повірте – і ви отримаєте вічне життя». Щоб утратити спасіння, вічне життя має бути забране від християнина. Якщо християнинові обіцяно жити вічно, то як Бог може порушити цю обіцянку, забираючи вічне життя?

Християнину обіцяне прославлення. «А кого наперед визначив, тих і покликав, кого ж покликав, тих і оправдав, а кого оправдав, тих і прославив» (Римлянам 8:30). Як ми дізналися із тексту в Римлянам 5:1, виправдання проголошується в момент, коли людина повірила. Згідно з віршем 30, прославлення гарантується всім, кого Бог виправдовує. Прославлення означає, що після воскресіння християнин отримає на небесах бездоганне тіло. Якщо християнин може втратити спасіння, тоді текст у Римлянам 8:30 є помилковим, оскільки Бог не може гарантувати прославлення всім тим, кого Він визначив, покликав і виправдав.

Можна навести значно більше ілюстрацій того, що відбувається під час спасіння. Але навіть ці кілька прикладів роблять абсолютно зрозумілим те, що християнин не може втратити спасіння. Більшість – якщо не все – з написаного в Біблії про те, що відбувається з нами, коли ми приймаємо Ісуса Христа як Спасителя, було би неактуальним, якби спасіння могло бути втрачене. Спасіння не може бути скасоване. Християнин не може повернутися у колишнє єство. Викуплення не може бути скасоване. Вічне життя не може бути втраченим і водночас продовжувати вважатися вічним. Якщо християнин може втратити спасіння, то Бог повинен спростувати Свої слова і змінити Свою думку – дві речі, які, згідно з Писанням, Бог ніколи не робить.

Найпоширеніші аргументи проти того, що християнин не може втратити спасіння, наступні: 1) Як щодо тих, які є християнами, але ведуть аморальний спосіб життя? 2) Як з приводу тих, які є християнами, але пізніше відкидають віру й відмовляються від Христа? Проблема цих двох аргументів полягає у фразі «які є християнами». Біблія стверджує, що істинний християнин не буде постійно вести аморальний спосіб життя (1 Івана 3:6). Також вона каже, що кожен, хто відступає від віри, демонструє, що ніколи не був справжнім християнином (1 Івана 2:19). Таким чином, жоден із цих аргументів не є обґрунтованим. Християни не ведуть аморальний спосіб життя постійно та не відкидають віру й Христа. Такі дії доводять, що вони ніколи не були викуплені.

Ні, християнин не може втратити спасіння. Ніщо не може відлучити християнина від Божої любові (Римлянам 8:38–39). Ніхто не може забрати християнина з Божих рук (Івана 10:28–29). Бог хоче й може гарантувати та зберігати спасіння, надане нам. В Посланні Юди 24–25 записано: «А Тому, Хто може зберегти вас від падіння і поставити перед Своєю славою непорочними в радості, – єдиному Богові, нашому Спасителеві, через Господа нашого Ісуса Христа, – слава, велич, сила та влада раніше всякого віку, і нині, і на всі віки! Амінь».

English



Повернутися на стартову українську сторінку

: Чи може християнин втратити спасіння?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries