settings icon
share icon
Запитання

Чи існує біблійний список гріхів?

Відповідь


Ми часто думаємо, що наше життя стане простішим, якщо у нас буде список завдань для виконання. Ми складаємо списки покупок, списки справ, списки побажань і багато іншого. Звичайно, якщо Бог хоче, щоб ми досягли успіху в житті для Нього, то в Біблії має бути список гріхів, яких слід уникати. Вивчаючи її, ми, безумовно, знаходимо такі списки, а також виявляємо, що вони видаються нескінченними.

Від самого початку Господь повідомив людині, що є правильним, а що – ні. Він сказав Адаму в Едемі: «З усякого дерева, що в раю, вживатимеш у їжу. Але з дерева пізнання добра й зла – не їстимеш з нього; бо того дня, коли скуштуєш його, неодмінно помреш!» (Буття 2:16-17; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Коли ізраїльтяни вийшли з Єгипту, Бог установив для них Свій Закон на Синайській горі. Десять заповідей (Вихід 20:1-17) – це не весь закон, а лише коротке резюме всього, що Він бажав їм сказати. Книги Левіти й Повторення Закону повністю присвячені відкриттю ізраїльтянам Божих законів. Єврейські рабини стверджують, що в Торі (П'ятикнижжі Мойсея) міститься 613 законів. Із них 365 належать до категорії заборон.

Які є приклади цих гріхів? У Десяти Заповідях ми бачимо хибне поклоніння, ідолопоклонство, зловживання Іменем Бога, порушення суботи, неповагу до батьків, убивство, перелюб, злодійство, неправду/наклеп і бажання чужого. У Нагірній проповіді (Матвія 5-7) Ісус підніс деякі з цих гріхів на новий рівень. Щодо вбивства Він сказав, «що кожний, хто гнівається на брата свого безпідставно, підпадає під суд ... А хто скаже: дурний, – той підпадає під вогняну геєну» (Матвія 5:22). Про перелюб Христос сказав, «що кожний, хто погляне на жінку, щоби пожадати її, той уже вчинив перелюб з нею у своєму серці» (Матвія 5:28). У посланні до Галатів 5:19-21 ми читаємо: «Учинки тіла очевидні, а саме: перелюб, розпуста, нечистота, безсоромність, ідолослужіння, чародійство, ворожнеча, сварки, заздрощі, гнів, суперечки, розділення, єресі, злоба, пияцтво, гульня і тому подібне. Попереджаю вас, як і раніше попереджав: хто таке робить, Божого Царства не успадкує!». Лише цих коротких списків достатньо для більшості людей на решту їхнього життя. На додаток до різних списків, які можна знайти в Біблії, в 1 Івана 5:17 сказано: «Кожна несправедливість є гріхом». Святе Письмо каже нам не лише про те, чого не слід робити, – в Якова 4:17 також написано, що «хто знає, як робити добро, але не робить його, той має гріх».

Намагаючись скласти список гріхів, ми захлинемося під почуттям провини за власні переступи, оскільки виявимо, що грішили набагато більше, ніж усвідомлювали. Боже Слово повідомляє нам: «А ті, які живуть ділами Закону, перебувають під прокляттям, бо написано, що проклятий кожний, хто не дотримується всіх приписів книги Закону, щоб їх виконувати» (Галатам 3:10). І хоча це твердження може звучати як смертний вирок, насправді це – чудова новина. Оскільки ми ніколи не зможемо повністю виконати Божий Закон, то має існувати інше рішення, і ми його знаходимо декількома віршами нижче: «Христос викупив нас від прокляття Закону, ставши за нас прокляттям, тому що написано: Проклятий кожний, хто висить на дереві, – аби благословення Авраама поширилося на язичників у Ісусі Христі, щоб ми одержали обітницю Духа через віру» (Галатам 3:13-14). Закон Божий або списки гріхів, які ми знаходимо в Біблії, слугують напученням для нас, адже: «Закон був нашим вихователем до Христа, щоб нам оправдатися вірою» (Галатам 3:24).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи існує біблійний список гріхів?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries