settings icon
share icon
Запитання

Як могло бути світло в перший день творіння, якщо сонце було створене лише четвертого дня?

Відповідь


Це досить популярне питання: як могло існувати світло в перший день творіння, якщо сонце було створене лише четвертого дня? У книзі Буття 1:3-5 ми читаємо: «І сказав Бог: "Хай станеться світло!" І сталося світло. І побачив Бог світло, що добре воно, – і Бог відділив світло від темряви. І Бог назвав світло: "День", а темряву назвав: "Ніч". І був вечір, і був ранок, – день перший». Кількома віршами нижче написано наступне: «І сказав Бог: "Нехай будуть світила на тверді небесній для відділення дня від ночі, і нехай вони стануть знаками, і часами умовленими, і днями, і роками. І нехай вони стануть на тверді небесній світилами, щоб світити над землею". І сталося так. І вчинив Бог обидва світила великі, – світило велике, щоб воно керувало днем, і світило мале, щоб керувало ніччю, також зорі. І Бог умістив їх на тверді небесній, щоб світили вони над землею, і щоб керували днем та ніччю, і щоб відділювали світло від темряви. І Бог побачив, що це добре. І був вечір, і був ранок, – день четвертий» (Буття 1:14-19). Як це можливо? Як могли бути світло, ранок і вечір першого, другого та третього дня, якщо сонця, місяця й зірок не було аж до четвертого?

Це видається проблемою, тільки якщо не брати до уваги безмежність і всемогутність Бога. Він не потребує сонця, місяця та зірок, аби забезпечити світло. Бог і є світло! Перше послання Івана 1:5 повідомляє: «А це звістка, що ми її чули від Нього і звіщаємо вам: Бог є світло, і немає в Нім жадної темряви!». Сам Господь був світлом протягом перших трьох днів творіння так само, як Він буде світлом на новому небі й новій землі: «А ночі вже більше не буде, і не буде потреби в світлі світильника, ані в світлі сонця, бо освітлює їх Господь, Бог, а вони царюватимуть вічні віки» (Об'явлення 22:5). Поки Бог не створив сонце, місяць і зорі, Він у чудесний спосіб давав світло протягом «дня» і, можливо, «ночі» (Буття 1:14).

Ісус сказав: «Я Світло для світу. Хто йде вслід за Мною, не буде ходити у темряві той, але матиме світло життя» (Івана 8:12). Набагато важливішим за світло дня й ночі є Світло, Яке дарує вічне життя всім, хто вірить у Нього. Ті ж, що не вірять, «повкидані будуть до темряви зовнішньої – буде там плач і скрегіт зубів!» (Матвія 8:12).

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Як могло бути світло в перший день творіння, якщо сонце було створене лише четвертого дня?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries