settings icon
share icon
Запитання

Що таке закон Христа?

Відповідь


У Галатам 6:2 ми читаємо наступне: «Носіть тягарі один одного, і так виконаєте закона Христового». Що таке закон Христа і як ми виконуємо його, допомагаючи одне одному в труднощах? Закон Христа також згадується у 1 Коринтянам 9:21, проте Біблія ніде конкретно не визначає, в чому саме він полягає. Більшість дослідників вважають, що закон Христа – це те, що за Його словами в Марка 12:28-31 є найбільшими заповідями: «Перша: "Слухай, Ізраїлю: наш Господь Бог – Бог єдиний". І: "Люби Господа, Бога свого, усім серцем своїм, і всією душею своєю, і всім своїм розумом, і з цілої сили своєї!" (Це заповідь перша!) А друга (однакова з нею): "Люби свого ближнього, як самого себе!" Нема іншої більшої заповіді над оці!».

Отже, закон Христа полягає в тому, щоб любити Бога всім своїм єством, а своїх ближніх – як самих себе. Далі, в Марка 12:32-33, книжник, що поставив Ісусу те питання, відповідає: «Що "Любити Його всім серцем, і всім розумом, (і всією душею), і з цілої сили", і що "Любити свого ближнього, як самого себе", – це важливіше за всі цілопалення й жертви». Вони дійшли згоду в тому, що ці дві заповіді є основою всього старозавітного закону. Всі його заповіді можна віднести до категорії «любити Бога» або «любити свого ближнього».

Різні вірші в Новому Завіті стверджують, що Ісус виконав старозавітний закон, довівши його до завершення (Римлянам 10:4; Галатам 3:23-25; Ефесянам 2:15). Замість старозавітного закону християнам слід коритися закону Христа. Замість того, щоб намагатися запам'ятати понад 600 окремих постанов Старого Завіту, християни мають просто зосередитися на тому, щоб любити Бога та інших людей. Якби ми щиро та цілковито підкорилися цим двом заповідям, то виконували б усе, що Бог очікує від нас.

Христос звільнив нас від тягаря сотень старозавітних заповідей і замість цього закликав нас просто любити. У 1 Івана 4:7-8 сказано: «Улюблені, – любім один одного, бо від Бога любов, і кожен, хто любить, родився від Бога та відає Бога! Хто не любить, той Бога не пізнав, бо Бог є любов!». 1 Івана 5:3 продовжує: «Бо то любов Божа, щоб ми додержували Його заповіді, Його ж заповіді не тяжкі».

Дехто використовує той факт, що ми не перебуваємо під дією старозавітного закону, як виправдання для гріха. Апостол Павло звертається до цієї проблеми в посланні до Римлян 6:15: «Що ж? Чи будемо грішити, бо ми не під Законом, а під благодаттю? Зовсім ні!». Послідовники Христа мають уникати гріха з любові до Бога та ближніх. Саме любов має нас мотивувати. Коли ми усвідомлюємо цінність жертви Ісуса за нас, то відповідаємо любов'ю, вдячністю і послухом. Якщо ми розуміємо Його жертву за нас та інших, то наша реакція виявиться в наслідуванні Його прикладу через вияв любові до оточуючих. Нашою мотивацією до подолання гріха має бути любов, а не бажання формально виконати низку заповідей. Нам слід коритися закону Христа, бо ми любимо Його, а не заради того, щоб викреслити зі списку успішно виконані постанови.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке закон Христа?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries