settings icon
share icon
Запитання

Чи помер Бог?

Відповідь


Технічний термін для позначення вчення про те, що «Бог мертвий», – «теотанатологія». Він походить від сполучення трьох грецьких слів: «теос» (бог), «танатос» (смерть) і «логос» (слово).

Німецький поет і філософ дев'ятнадцятого століття Фрідріх Ніцше відомий своєю фразою «Бог помер». Перебуваючи під впливом грецької філософії та теорії еволюції, він писав: «Бог помер! Бог не воскресне! І ми його вбили! Як утішимось ми, вбивці з убивць! … Хіба велич цієї справи не надто велика для нас? Чи не повинні ми самі обернутися на богів, щоб стати гідними його?» (Весела наука, 125).

Ніцше пропонував скасувати «традиційну» мораль – зокрема християнську – бо, на його думку, вона просто була спробою корисливих релігійних лідерів контролювати слабкі й бездумні маси. Він вважав, що «ідея» про Бога і сам Бог були неактуальними, бо людина еволюціонувала до такого стану, що могла створити свою власну, більш глибоку та прийнятну «мораль панів».

Філософія Ніцше «Бог помер» використовується на підтримку теорій екзистенціалізму, нігілізму і соціалізму. Такі радикальні теологи, як Томас Дж. Алтізер і Пол ван Бурен, відстоювали цю ідею в 1960-х і 1970-х роках.

Віра в те, що Бог помер і релігія не має значення, зазвичай породжує наступні ідеї:

1. Якщо Бог мертвий, то не існує моральних абсолютів та універсального стандарту, яким мають відповідати всі люди.

2. Якщо Бог мертвий, то життя не має мети або раціонального порядку.

3. Якщо Бог помер, то будь-який задум, що спостерігається у всесвіті, є проекцією людей, які відчайдушно бажають знайти сенс у житті.

4. Якщо Бог мертвий, то людина незалежна та абсолютно вільна утверджувати свої власні цінності.

5. Якщо Бог помер, то єдине, що має турбувати людину, – це «реальний» світ (на відміну від небес і пекла).

Ідея, що «Бог мертвий», є, перш за все, викликом Його авторитету в нашому житті. Думка про те, що ми можемо вільно створювати свої власні правила, – це така ж неправда, як і те, що змій сказав Єві: «…і станете ви, немов Боги» (Буття 3:5). Апостол Петро попереджає нас: «…будуть між вас учителі неправдиві, що впровадять згубні єресі, відречуться від Владики, що викупив їх, і стягнуть на себе самі скору погибіль» (2 Петра 2:1).

Аргумент «Бог мертвий» зазвичай представляється як раціональна філософія, що розширює можливості художників та інтелектуалів. Але Святе Письмо її називає безумством: «Безумний говорить у серці своїм: "Нема Бога!"» (Псалом 13:1). За іронією долі, послідовники такої філософії виявлять свою фатальну помилку, коли самі вже будуть мертві.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи помер Бог?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries