settings icon
share icon
Запитання

Що Біблія говорить про сімейне спасіння?

Відповідь


Сімейне спасіння – це ідея про те, що цілі сім'ї або всі домочадці спасаються одночасно. Спасіння всієї сім'ї досягається через віру голови роду – якщо він називає себе християнином, то й усі інші члени сім'ї автоматично стають християнами. Згідно з цією концепцією, Бог спасає всю сімейну одиницю, а не лише того, хто сповідує віру.

Аби правильно зрозуміти біблійне вчення щодо сімейного спасіння, нам слід спершу з'ясувати, що Біблія навчає про спасіння в цілому. Ми знаємо, що є лише один шлях спасіння – через віру в Ісуса Христа (Матвія 7:13-14; Івана 6:67-68; 14:6; Дії 4:12; Ефесянам 2:8). Ми також знаємо, що вказівка вірити адресована окремим особам, і акт віри є персональною дією. Отже, спасіння може бути дароване лише людині, яка особисто повірить у Христа. Вірити – це не те, що батько може зробити за сина чи доньку. Той факт, що один із членів родини або дому вірить, не гарантує, що інші повірять також.

Сам Ісус вказує, що Євангеліє часто розділяє сім'ї. У Матвія 10:34-36 Він каже: «Не думайте, що Я прийшов, щоб мир на землю принести, – Я не мир принести прийшов, а меча. Я ж прийшов "порізнити чоловіка з батьком його, дочку з її матір'ю, і невістку з свекрухою її". І: "вороги чоловікові – домашні його!"». Ці слова цілковито відкидають концепцію сімейного спасіння.

Якщо люди отримують спасіння індивідуально, тоді як нам слід тлумачити уривки з Біблії, що, як здається, містять обітниці про сімейне спасіння? Як можна узгодити потребу в індивідуальній вірі у спасіння з такими текстами, як Дії 11:14? У цьому уривку сотнику Корнилію обіцяно, що весь його дім спасеться. Перш за все, як і з будь-яким іншим текстом зі Святого Письма, нам слід звертати увагу на жанр або тип книги, в якій він міститься. У даному випадку він записаний у книзі Дії апостолів – історичній повісті про реальні події. Принцип біблійної історії полягає в тому, що жодна подія не може автоматично застосовуватися до кожної ситуації. Наприклад, Самсон зірвав міську браму Гази та відніс її на вершину гори (Суддів 16:3), але це не означає, що ми зможемо здійснювати схожі подвиги, якщо відростимо довге волосся. Факт Божої обітниці Корнилію, що вся його родина спасеться, не означає, що ця ж обітниця стосується всіх сімей у всі часи. Інакше кажучи, в Дії 11:14 міститься конкретна обітниця конкретній людині у конкретний час. Нам слід бути вкрай обережними, тлумачачи такі обітниці як універсальні; вони не мають бути відокремлені від свого історичного середовища.

По-друге, важливо те, як Бог виконав Свою обітницю Корнилію. У Дії 10 останній вітає Петра в своєму домі й каже: «Тож тепер перед Богом ми всі стоїмо, щоб почути...» (Дії 10:33). Уся родина Корнилія зібралася, щоб слухати проповідь апостола. Усі вони почули Євангеліє та всі відреагували. Кожен член його сім'ї повірив та охрестився (Дії 11:15-18). Саме це Господь і обіцяв. Дім Корнилія отримав спасіння не тому, що повірив лише він, а тому, що повірили всі.

Другий уривок, який містить обітницю щодо спасіння сім'ї, – Дії 16:30-31. Тут тюремник у Филипах питає Павла та Силу: «Добродії! Що треба робити мені, щоб спастися?». Місіонери відповідають: «Віруй у Господа Ісуса, – і будеш спасений ти сам та твій дім». Знову-таки це була обіцянка конкретній людині в конкретному контексті. Разом з тим тут міститься і додаткова обітниця, що вочевидь є універсальною та охоплює всі періоди часу й контексти. Вона не стосується сімейного спасіння, проте цілковито відповідає всім іншим віршам Біблії, де йдеться про спасіння: якщо повіриш у Господа Ісуса, то «будеш спасений». Спасіння прийшло в сім'ю тюремника внаслідок того, що вони почули Боже Слово та особисто відреагували вірою – Павло й Сила «Слово Господнє звіщали йому та й усім, хто був у домі його» (Дії 16:32). Уся сім'я почула Євангеліє. Усі вони спаслися, як Бог і обіцяв, але їхнє спасіння не було пов'язане з тим, що вони були членами родини тюремного сторожа – вони самі повірили в Євангеліє.

Третій новозавітний вірш, який використовується на користь учення про сімейне спасіння, записаний у 1 Коринтянам 7:14: «Чоловік-бо невіруючий освячується в дружині, а дружина невіруюча освячується в чоловікові. А інакше нечисті були б ваші діти, тепер же святі». Може видатися, що цей вірш навчає, що невіруючий чоловік може спастися на підставі віри своєї дружини. Також здається, що їхні діти будуть освячені перед Господом, бо один із їхніх батьків є спасенним. Але такий висновок несумісний із загальним вченням Святого Письма. У цьому контексті слова «освячується» і «святі» не означають спасіння чи святості перед Богом. Вони радше стосуються святості шлюбних відносин. Павло навчав християн: «До чужого ярма не впрягайтесь з невірними» (2 Коринтянам 6:14). У зв'язку з цим деякі члени церкви переживали, що перебуваючи в шлюбі з невіруючими, вони жили у гріху, їхній шлюб був «нечистим», а діти від нього були незаконними. Апостол заспокоює: віруючі, які вже одружені з невіруючими, мають залишатися у шлюбі, поки невіруюче подружжя згодне на це. Вони не мають розлучатися; їхні шлюбні стосунки посвячені Богові на підставі віри віруючого подружжя. Так само і діти від їхнього шлюбу є законними перед Ним.

Той факт, що в 1 Коринтянам 7:14 не йдеться про сімейне спасіння, стає очевидним із питання, яке Павло ставить далі, у 1 Коринтянам 7:16: «Звідки знаєш ти, дружино, чи не спасеш чоловіка? Або звідки знаєш, чоловіче, чи не спасеш дружини?». Якби сімейне спасіння насправді мало місце, тоді чоловік уже був би спасенний (на підставі спасіння дружини); апостолові не потрібно було би говорити про можливе спасіння невіруючого подружжя в майбутньому.

Біблія не обіцяє сімейного спасіння. Але це не означає, що благочестивий батько чи мати не справляють глибокий духовний вплив на дітей у своїй сім'ї. Голова родини вказує «курс» у своєму домі різними шляхами, включаючи й духовний. Ми маємо щиро сподіватися, молитися та працювати заради спасіння своїх сімей. Бог Авраама також став Богом Сарри, потім Ісака, а потім Якова. Як сказав Чарльз Сперджен: «Хоча благодать не тече у венах, а відродження – не від крові чи народження, проте дуже часто ... трапляється, що Бог через когось одного із сімейства навертає до Себе інших. Він закликає одного, а потім використовує його як своєрідну духовну принаду, аби привести решту сім'ї у «сіті» Євангелія».

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що Біблія говорить про сімейне спасіння?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries