settings icon
share icon
Запитання

Як я можу зцілитися від болю розірваних стосунків?

Відповідь


Світ сповнений людьми з розбитими серцями, надломленим духом і розірваними стосунками. Біль від розриву включає в себе досить реальне відчуття важкої особистої втрати. Іноді він настільки сильний, що заважає людям належно функціонувати, а в крайніх випадках може призвести до психічного розладу або навіть бажання закінчити життя самогубством. Світ пропонує різні способи полегшення болю: приймати антидепресанти, писати гнівні листи та рвати їх, займатися шопінгом, змінити імідж тощо. Деякі люди пропагують позитивне мислення. Найпоширеніші «ліки» – це час. І хоча біль розбитого серця з часом може зменшитися, лише Господні діти можуть цілковито відновитися, бо лише християни мають доступ до сили Божого Духа – Того, що «лікує розбитих серцем, перев’язує їхні рани» (Псалом 147:3; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

Ісус розуміє цей біль. «До своїх Він прийшов, та свої Його не прийняли» (Івана 1:11). Його зрадив один із найближчих соратників (Івана 6:71; порівн. з Псалом 41:10). Зазнавши болю від розриву відносин, нам слід віддати свій тягар Господу (1 Петра 5:7). Він плаче з тими, хто плаче (Івана 11:35; Римлянам 12:15), і здатний «співчувати нашим слабкостям» (Євреям 4:15).

Розрив відносин може стати джерелом багатьох негативних емоцій. Християни розуміють, що марно дозволяти своїм почуттям керувати собою. Ісус Христос нагородив нас духовними благословеннями, і ми були прийняті в Ньому (Ефесянам 1:3, 6). Це прийняття перевершує будь-яке почуття відкинутості, яке ми можемо відчувати, бо воно ґрунтується не на надії на якісь методи, а на твердому знанні. Ми знаємо, що Бог прийняв нас, оскільки Його Слово нам каже про це, і коли ми засвоюємо цю істину через віру, вона змінює наші серця та життя.

Кожна людина стикається з болем від розриву стосунків у той чи інший момент. Ніхто з нас не уникне образ і розчарувань, бо ми живемо у гріховному світі. Але наша реакція на ці випробування може зробити нас сильнішими в нашому житті з Господом. Бог обіцяє пройти крізь життєві розчарування разом із нами (Євреям 13:5) та бажає, щоб ми були впевнені в Його підтримці. Покладаючись на Нього, ми отримуємо Його благодать і розраду.

Кожне народжене згори дитя Боже має благословення у Христі, але ми маємо прийняти рішення використовувати їх. Жити в постійному смутку та депресії через розірвані стосунки – це те саме, що тримати мільйон доларів у банку і жити у злиднях, бо ми ніколи не знімаємо гроші. Також вірно, що ми не можемо використовувати те, чого не знаємо. Тому кожний віруючий має прагнути зростати «в благодаті й пізнанні нашого Господа і Спасителя Ісуса Христа» (2 Петра 3:18) та змінюватися «оновленням вашого розуму» (Римлянам 12:2). Нам слід сміливо дивитися в майбутнє, будучи озброєними реальним розумінням того, що означає жити у вірі.

Як віруючих нас не визначають минулі невдачі, розчарування або нехтування людей навколо нас. Ми визначені нашими стосунками з Богом. Ми – Його діти, народжені згори для нового життя, наділені духовними благословеннями та прийняті Христом Ісусом. У нас є віра, що перемагає світ (1 Івана 5:4).

Бог приготував для кожного з нас унікальну можливість пройти крізь усі випробування цього життя. Ми можемо покладатися або на свої сили і те, що апостол Павло називає нашим «тілом», або ж на силу Святого Духа. Це – наш вибір. Господь дав нам зброю, але ми маємо зодягнутися в неї (Ефесянам 6:11-18).

Ми можемо стикатися з розчаруваннями в цьому житті, але ми – діти Царя, і відкинення, яке ми зазнаємо, – швидкоплинний біль у порівнянні з вічною славою. Ми можемо дозволити йому пригнічувати нас, або ж претендувати на спадщину Божих дітей і рухатися вперед в Його благодаті. Як Павло, ми можемо жити, «забуваючи те, що позаду, і прямуючи до того, що попереду» (Филип’янам 3:13).

У процесі зцілення важливу роль відіграє прощення інших. Плекати гіркоту або приховувати образу – означає лише отруювати свій дух. Так, нас насправді могли ранити, і так – біль реальний, але в прощенні є свобода. Прощення – це дар, який ми можемо подарувати, бо самі отримали його від Господа Ісуса Христа (Ефесянам 4:32).

Як приємно знати Бога, Який сказав: «Я тебе не покину і не відступлю від тебе!» (Євреям 13:5). Він завжди поруч, аби втішити віруючого. «Благословенний Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, Отець співчуття і Бог усякої втіхи, Який розраджує нас у всіх наших скорботах…» (2 Коринтянам 1:3-4). Господь, Який ніколи не обманює, пообіцяв у всіх випробуваннях бути разом з нами: «Коли переходитимеш через води, – Я буду з тобою, чи через ріки – вони тебе не затоплять. Якщо будеш йти крізь вогонь, – не попечешся, і полум’я тебе не обпалить» (Ісаї 43:2).

«Поклади на Господа свої турботи і Він буде опікуватися тобою. Він повік не допустить, аби праведник захитався» (Псалом 55:23). Насправді почуття випливають з думок, тому, щоб змінити те, що ми відчуваємо, нам слід змінити наш спосіб мислення. Бог бажає саме цього. У Филип’янам 2:5 християнам сказано: «Плекайте в собі ті самі думки, що й у Христі Ісусі». Далі, у Филип’янам 4:8, нам пропонується роздумувати про те, що є істинним, чесним, справедливим, чистим, любим, доброчесним і гідним хвали. У Колосянам 3:2 написано: «Думайте про горішнє, – не про земне». Коли ми чинитимемо так, наш біль ослабне.

Подолання болю через розірвані стосунки передбачає, щоб ми робили крок за кроком, молилися про Боже керівництво, читали й розмірковували над Його Словом. Зцілення ніколи не може здійснитися завдяки нашим власним зусиллям – воно походить лише від Господа. Це допомагає нам відвернути погляд від себе та зосередитися на Ньому. Він може зцілити нас. Він може прийняти нашу зламаність і перетворити нас на таких, якими Він бажає, щоб ми були. Розрив відносин завдає болю, але Бог є милостивим. Він може дати нашому життю зміст, мету та радість. Ісус сказав: «…того, хто приходить до Мене, Я не вижену геть» (Івана 6:37). Стосунки нашого Господа з Його дітьми ніколи не будуть порушені.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як я можу зцілитися від болю розірваних стосунків?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries