settings icon
share icon
Запитання

Що таке Великий білий суддівський престол?

Відповідь


Згадку про Великий білий суддівський престол ми знаходимо у 20 розділі книги Об’явлення, вірші 11-15. На останньому суді все грішне і розбещене буде вкинене в огняне озеро (місце вічних мучень, відоме як пекло). Із книги Об’явлення 20:7-15 ми дізнаємося, що цей суд відбудеться після Тисячолітнього царства і після того, як сатана, звірина і неправдивий пророк будуть укинені в озеро огняне та сірчане (Об’явлення 20:7-10). Будуть розгорнуті книги (Об’явлення 20:12), що містять відомості про всі людські вчинки, добрі і погані, тому що Господь знає все, що коли-небудь говорилося, чинилося, чи, навіть, обдумувалося. Кожний буде нагороджений або покараний згідно своїх заслуг (Псалом 28:4; 62:12; Римлянам 2:6; Об’явлення 18:6; 22:12).

У той же час буде відкрита ще одна книга – «Книга життя» (Об’явлення 20:12). Ця книга визначає майбутнє кожної людини: вічність із Господом, або нескінченні покарання в озері огняному. Також, християни відповідатимуть за свої вчинки, та імена тих, хто був прощений у Христі, будуть записані «у книгу життя від закладин світу» (Об’явлення 17:8). Окрім того, з Біблії нам відомо, що якраз на цьому суді Христом буде суджено «мертвих, як написано в книгах, за вчинками їхніми» (Об’явлення 20:12) і тих, «хто не знайшовся написаний в книзі життя, той укинений буде в озеро огняне…» (Об’явлення 20:15).

Той факт, що останній суд відбудеться над усіма людьми, як віруючими, так і невіруючими, підтверджується у багатьох місцях Біблії. Кожна людина колись постане перед Христом, і буде судима згідно зі своїми вчинками. Незважаючи на очевидність того, що Великий білий суддівський престол – це Суд Христа, багато християн не впевнені у тому, як він пов’язаний з іншими судами, що згадуються у Біблії, і хто особисто судитиме на ньому.

Чимало християн вірять у те, що Біблія провіщає три різних суди. Перший із них – це суд «овець і козлів», або «суд народів», про який говориться в Євангелії від Матвія 25:31-36. Вони вважають, що він настане після періоду Бідування, але до моменту настання Тисячолітнього царства, для того, щоб визначити, хто туди потрапить. Другий суд – це суд вчинків віруючих, який часто називають «Судом Христа» (2 Коринтянам 5:10). Під час нього віруючі отримають винагороду за свої вчинки і служіння Богові. Третій – це «Великий білий престол» суддівства наприкінці Тисячолітнього царства (Об’явлення 20:11-15), на якому судитимуть невіруючих за їхніми вчинками, і вони будуть приречені на вічні муки в озері огняному.

Інша частина християн вірить у те, що всі ці три суди, описані у Матвія 25:31-36; 2 Коринтянам 5:10 і в Об’явленні 20:11-15, насправді є одним останнім судом, а не трьома. Іншими словами, на їхню думку, біля «Великого білого престолу» суддівства, яке згадується в Об’явленні 20:11-15, одночасно будуть судимі як віруючі, так і невіруючі. Ті, чиї імена будуть записані у «Книзі життя», будуть судимі згідно з їхніми вчинками, щоб визначити їхню нагороду, а тих, чиїх імен не буде знайдено у Книзі, судитимуть відповідно до їхніх вчинками, щоб визначити, яке покарання вони понесуть в озері огняному. Прихильники цієї думки вірять, що в Матвія 25:31-46 просто подається інше пояснення того, що відбуватиметься біля Великого білого престолу суддівства. Вони опираються на той факт, що результати цього суду будуть такими ж, як і результати суду біля Великого білого престолу в Об’явленні 20:11-15. «Вівцям» (віруючим) буде надане вічне життя, у той час як «козлам» (невіруючим) – «муки вічні» (Матвія 25:46).

Якої би думки ви не притримувалися щодо суду біля Великого білого престолу, важливо ніколи не забувати про три найважливіших моменти стосовно майбутнього суду або судів:

1) Ісус Христос буде суддею;

2) усі невіруючі будуть судимі Христом і будуть покарані згідно з їхніми вчинками; Біблія чітко говорить про те, що невіруючі збирають собі «гнів на день гніву та об’явлення справедливого суду Бога» (Римлянам 2:5) і що Бог «кожному віддасть за його вчинками» (Римлянам 2:6);

3) віруючі також будуть судитись Христом, але, завдяки тому, що їм була приписана Христова праведність, та їхні імена містяться у «Книзі життя», вони будуть нагороджені у відповідності до їхніх вчинків. У Посланні до Римлян 14:10-12 надзвичайно зрозуміло сказано, що «всі ми станемо перед судним престолом Божим» і що «кожен із нас сам за себе дасть відповіді Богові».

Без сумніву, Біблія чітко вказує на те, що всі ми, віруючі та невіруючі, одного разу постанемо перед Христом, щоб бути судимими. Але є й добра новина для віруючих – суд над нами не передбачає нашого падіння в озеро огняне, адже ми будемо спасенні, як ті, що вірять в Євангеліє, і станемо «дітьми Господніми». У спасенних буде велика перевага завдяки великому обміну, в якому наші гріхи були перенесені на Христа, а Його праведність – на нас. Поки наше спасіння зберігається у Христа, ми будемо відповідати за себе перед Богом (Римлянам 14:12) і намагатимемося робити все, що від нас залежить, на Божу славу (1 Коринтянам 10:31).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке Великий білий суддівський престол?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries