settings icon
share icon
Запитання

Чи потрібно повністю розуміти Євангеліє, аби потрапити на небеса? Чи достатньо просто вірити в нього, навіть не розуміючи повністю?

Відповідь


З одного боку, євангельську звістку зрозуміти дуже просто: Ісус помер і воскрес, щоб ми могли спастися. Основні факти Євангелія абсолютно доступні для розуміння. Проте, з іншого боку, євангельське послання є однією з найглибших божественних істин, коли-небудь відкритих для людства: Ісус помер і воскрес, щоб ми могли спастися. Зміст цих фактів і Божої теології, що міститься в них, достатньо глибокий, щоб навіть найвидатніші богослови роздумували над цим усе своє життя. Стосовно ж спасіння, наскільки глибоким має бути розуміння людини, щоб її віра дійсно могла вважатися істинною?

Без сумніву, віра вимагає певного рівня розуміння. Це розуміння стає можливим завдяки проповіді Євангелія (Матвія 28:18-20) спільно з дією Святого Духа в серці (Дії 16:14). Павло описує шлях до правильного розуміння Євангелія наступним чином: проповідь, що веде до слухання, яке веде до віри, яка, у свою чергу, приводить до навернення до Господа для спасіння (Римлянам 10:13-14). «Слухання» означає розуміння; якщо проповідь не зрозуміли, значить вона не була насправді «почута».

Зміст проповіді, який слід зрозуміти, – це Євангеліє. Від самого початку апостоли у своїй звістці наголошували на смерті та воскресінні Христа (Дії 2:23-24). «Бо я передав вам найперш, що й прийняв, – що Христос був умер ради наших гріхів за Писанням, і що Він був похований, і що третього дня Він воскрес за Писанням, і що з'явився Він Кифі, потім Дванадцятьом» (1 Коринтянам 15:3-5). Цей уривок містить основні елементи Євангелія, зосереджені на Особі й подвигу Христа: Він помер за наші гріхи і воскрес із мертвих. Ніхто не може спастися без розуміння цієї істини та віри в неї.

Кожна грань євангельської звістки важлива. Заберіть розуміння будь-якого її аспекту, і віра зникає: якщо ми не розуміємо, що Ісус є досконалим Божим Сином, тоді Його смерть не має значення для нашого спасіння. Не усвідомивши, що Він помер, ми логічно не зрозуміємо воскресіння. Якщо ми не розуміємо причини Його смерті (за наші гріхи), то можемо вважати себе невинними і такими, які не потребують Спасителя. Якщо ми не зрозуміємо, що Христос воскрес, то випустимо з уваги факт живого Спасителя, і наша віра буде даремною та мертвою (1 Коринтянам 15:17).

Біблія містить приклади людей, що досягли певного рівня духовного знання, але продовжували залишатися неспасенними. Тільки зрозумівши суть Євангелія, вони приходили до віри у Христа та народження згори. Ефіопський скопець (Дії 8:26-39), Корнилій (Дії 10), Аполлос (Дії 18:24-28) і дванадцять учнів з Ефесу (Дії 19:1-7) мали певне релігійне знання, проте момент спасіння настав лише тоді, коли вони повірили в Ісуса, а для цього спочатку їм потрібно було почути й зрозуміти суть Євангелія.

Але, щоб спастися, не потрібно розуміти все, що включає в себе Євангеліє. Фактично, цілковите розуміння всього Євангелія неможливе. Як би це не було парадоксально, ми намагаємося «пізнати Христову любов, яка перевищує знання» (Ефесянам 3:19). Ми ніколи не зможемо повністю осягнути багатство Божої благодаті: «О глибино багатства, і премудрости, і знання Божого! Які недовідомі присуди Його, і недосліджені дороги Його!» (Римлянам 11:33).

Наприклад, нам не принципово розуміти іпостасну єдність, аби спастися. Цитування визначення «викупної жертви» також не вимагається, аби потрапити на небеса, як і глибокі знання про виправдання, викуплення чи прогресивне освячення. Знання цих речей приходить із часом через вивчення Слова, але вони не обов'язково мають бути осягнуті в момент спасіння. Малоймовірно, що розбійник на хресті дуже добре розбирався в сотеріології, коли звернувся до Христа і сказав: «Спогадай мене, Господи, коли прийдеш у Царство Своє!» (Луки 23:42).

Євангельська звістка є доступною для розуміння навіть дітям. Ісус сказав: «Пустіть діток до Мене приходити, і не бороніть їм, – бо таких Царство Боже!» (Марка 10:14). Слава Господу, що Євангеліє Христа можуть зрозуміти й діти! Крім того, ми віримо, що Божа милість поширюється і на тих, хто через ментальні обмеження нездатний зрозуміти цю звістку.

Отже, аби потрапити на небеса, нам сказано: «Віруй у Господа Ісуса» (Дії 16:31). Тобто, ми віримо в жертву Святого Божого Сина, Який помер за нас і знову воскрес третього дня. Тим, хто вірить в Ісуса, Він дав владу «дітьми Божими стати» (Івана 1:12). Євангеліє є настільки простим – і настільки глибоким.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи потрібно повністю розуміти Євангеліє, аби потрапити на небеса? Чи достатньо просто вірити в нього, навіть не розуміючи повністю?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries