settings icon
share icon
Запитання

Що означає, що Ісус був приятелем грішників?

Відповідь


Той факт, що Ісус є приятелем грішників, означає, що Він – наш друг і чекає, коли ми помітимо Його присутність та близькість. Божа любов до нас виходить за межі нашої уяви. Розглядаючи втілення Христа – те, що Він залишив небо, щоб народитися безпорадним людським немовлям, рости й жити серед нас – ми починаємо здобувати слабке розуміння глибини цієї любові. Якщо ж додати до цього Його жертовну смерть на хресті, то це просто приголомшує.

Аби стати «приятелем грішників», Ісус наразив Себе на життя у грішному, зіпсутому світі, бо ми «всі згрішили, і позбавлені Божої слави» (Римлянам 3:23). Незважаючи на наш гріховний стан, Він бажає мати стосунки з нами.

Фраза «приятель грішників» походить із паралельних уривків в Євангеліях від Луки й Матвія, де Сам Господь сказав: «До кого ж уподоблю людей цього роду? І до кого подібні вони? Подібні вони до дітей, що на ринку сидять й один одного кличуть та кажуть: "Ми вам грали були, а ви не танцювали, ми співали вам жалібно, та не плакали ви"... Бо прийшов Іван Христитель, що хліба не їсть і вина не п'є, а ви кажете: "Має він демона". Прийшов же Син Людський, що їсть і п'є, а ви кажете: "Чоловік Цей ласун і п'яниця, Він приятель митників і грішників"» (Луки 7:31-34; пор. з Матвія 11:16-19).

У цьому уривку Ісус вказує на духовну незрілість тих, хто вважав себе «праведним» і «найдуховнішим». Вони ґрунтувалися на суворому дотриманні ритуалів, законів і зовнішнього вигляду, а не на істинному розумінні Божої волі та стосунків із Ним. Вони критикували Христа за те, що Він проводив час з ізгоями та соціально «неприйнятними» особами, називаючи його «приятелем грішників».

Історія про загублену вівцю демонструє важливість пропащих – тих, хто віддалився від безпечного місця. Для Бога вони настільки важливі, що Він шукатиме їх, поки не знайде та не поверне назад у безпеку. «Наближались до Нього всі митники й грішники, щоб послухати Його. Фарисеї ж та книжники нарікали й казали: "Приймає Він грішників та з ними їсть". А Він їм розповів оцю притчу, говорячи: "Котрий з вас чоловік, мавши сотню овець і загубивши одну з них, не покине в пустині тих дев'ятидесяти й дев'яти, та й не піде шукати загинулої, аж поки не знайде її?"» (Луки 15:1-4).

Ісус натякнув, що Він «прийшов, щоб знайти та спасти, що загинуло!» (Луки 19:10). Він був готовий спілкуватися з тими, які, за мірками пихатих фарисеїв, були недостатньо хорошими людьми. Проте ці люди були відкриті для слів Христа, і вони мали значення для Бога!

У Матвія 9:10-13 згадується інший випадок, коли релігійні лідери висміювали Ісуса за Його зв'язки. Він відповів їм, кажучи: «Бо Я не прийшов кликати праведних, але грішників до покаяння» (в. 13).

В Євангелії від Луки Христос цитує слова з Ісаї 61:1-2: «На Мені Дух Господній, бо Мене Він помазав, щоб Добру Новину звіщати вбогим. Послав Він Мене проповідувати полоненим визволення, а незрячим прозріння, відпустити на волю помучених, щоб проповідувати рік Господнього змилування» (Луки 4:18-19). Аби звіщати Добру Новину бідним, ув'язненим, полоненим, незрячим, помученим і пригнобленим, Христос мав контактувати з ними.

Ісус не потурав гріху та не брав участі у деструктивному поводженні нечестивих. Будучи «приятелем грішників», Він продемонстрував, «що Божа добрість провадить … до покаяння» (Римлянам 2:4). Він вів досконале, безгрішне життя та мав «владу на землі прощати гріхи» (Луки 5:24). Завдяки цьому зараз ми маємо можливість отримати оновлене серце і життя.

Христос, наш Приятель, проводив час із грішниками не для того, щоб долучитися до їхніх гріховних шляхів, а щоб звістити радісну новину про те, що їм доступне прощення. Багато грішників змінилися завдяки цьому – яскравим прикладом є Закхей (Луки 19:1-10).

Коли вороги Ісуса називали Його «приятелем грішників», вони бажали образити Його. Але на Його славу та на наше вічне щастя, Христос пережив ці насмішки і тепер Він для нас – «приятель, більше від брата прив'язаний» (Приповісті 18:24).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає, що Ісус був приятелем грішників?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries