settings icon
share icon
Запитання

Що Біблія говорить про їжу, яку нам слід вживати? Чи існує їжа, яку християни мають уникати?

Відповідь


Розділ 11 книги Левітів перелічує дієтичні обмеження, дані Богом ізраїльському народові. Закони щодо харчування включали заборону вживати свинину, ракоподібних, більшість комах, птахів, які харчуються мертвечиною, та різних інших тварин. Дієтичні правила ніколи не мали стосуватися кого-небудь ще, крім ізраїльтян. Метою законів про їжу було відокремити ізраїльтян від інших народів. Коли ця мета була досягнута, Ісус проголосив усю їжу чистою (Марка 7:19). Бог дав апостолу Петру видіння, в якому сказав, що тварин, які раніше вважалися нечистими, можна було їсти: «Що Бог очистив, того не вважай за погане!» (Дії 10:15, сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Коли Ісус помер на хресті, Він виконав старозавітний закон (Римлянам 10:4; Галатам 3:24–26; Ефесянам 2:15). Це стосується і законів про чисту та нечисту їжу.

Послання до Римлян 14:1–23 навчає нас, що деякі люди, недостатньо міцні у вірі, не можуть сприйняти той факт, що вся їжа є чистою. У результаті, якщо ми знаходимося з кимось, хто буде ображений нашим вживанням «нечистої» їжі, нам слід відмовитися від свого права робити це, щоб не образити таку людину. Ми маємо право вживати в їжу все, що тільки хочемо, але не маємо права ображати інших людей, навіть якщо вони помиляються. Християни цього віку мають свободу вживати в їжу все, що бажають, якщо це не змушує когось оступитися у своїй вірі.

У Новому завіті благодаті Біблія більше занепокоєна тим, скільки ми їмо, ніж тим, що ми їмо. Фізичний апетит є аналогом нашої здатності контролювати себе. Якщо ми не можемо керувати своїми звичками щодо харчування, то, швидше за все, не зможемо контролювати й інші звички, як наприклад, розумові (пожадання, жадібність, несправедливу ненависть / гнів), і не будемо здатні утриматися від пліток чи суперечок. Нам не слід дозволяти своєму апетиту здобути контроль над нами, а навпаки – ми повинні контролювати його (Повторення Закону 21:20; Притчі 23:2; 2 Петра 1:5–7; 2 Тимофію 3:1–9; 2 Коринтянам 10:5).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що Біблія говорить про їжу, яку нам слід вживати? Чи існує їжа, яку християни мають уникати?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries