settings icon
share icon
Запитання

Чи має віруючий відчувати присутність Святого Духа?

Відповідь


Хоча деякі прояви Святого Духа можуть бути пов’язані з відчуттями, такими як засудження гріха, підбадьорення і натхнення, Святе Письмо не вказує нам будувати свої стосунки зі Святим Духом на почуттях. Дух Святий живе у кожному відродженому віруючому. Ісус сказав нам, що коли прийде Утішитель, Він буде з нами і в нас. «І вблагаю Отця Я, і Втішителя іншого дасть вам, щоб із вами повік перебував, Духа правди, що Його світ прийняти не може, бо не бачить Його та не знає Його. Його знаєте ви, бо при вас перебуває, і в вас буде Він» (Івана 14:16–17). Іншими словами, Ісус посилає замість Себе когось, хто буде з нами і в нас.

Ми знаємо, що Святий Дух перебуває з нами, тому що Боже Слово говорить нам про це. Кожен народжений згори сповняється Святим Духом, але не кожен віруючий перебуває під Його контролем, і в цьому полягає істотна відмінність. Коли ми покладаємося на самих себе, то не перебуваємо під контролем Святого Духа, хоча Він усе ще перебуває в нас. Апостол Павло використовував наступну ілюстрацію, щоб допомогти нам краще зрозуміти цю істину. «І не впивайтесь вином, в якому розпуста, але краще наповнюйтесь Духом» (Ефесянам 5:18). Багато хто, читаючи цей вірш, вважає, що апостол говорить виключно про ставлення до вина. Однак контекст цього уривка стосується життя і боротьби віруючих. Таким чином, у цих словах закладений значно глибший зміст, а не лише застереження щодо зловживання вином.

Коли людина перебуває у стані сп’яніння, це проявляється певним чином: незграбні рухи, невиразна мова, нездатність приймати рішення. Апостол Павло проводить тут паралель. Так само, як певні ознаки дозволяють нам бачити, що хтось перебуває під впливом алкоголю, мають існувати характеристики, за допомогою яких ми можемо визначити, що хтось перебуває під контролем Святого Духа. Ми читаємо у Галатам 5:22–24 про «плоди» Духа. Це – Його плоди, і вони проявляються у відродженій природі віруючого, який перебуває під контролем Духа.

Дієслово в Ефесянам 5:18 вказує на постійне наповнення Святим Духом. Оскільки Павло закликає «наповнюватися», з цього випливає, що можливо також бути ненаповненими або не перебувати під керівництвом Духа. Розділ 5 Послання до Ефесян наводить характеристики віруючого, сповненого Святим Духом: «Розмовляючи поміж собою псалмами, і гімнами, і піснями духовними, співаючи й граючи в серці своєму для Господа, дякуючи завжди за все Богові й Отцеві в Ім’я Господа нашого Ісуса Христа, корячися один одному у Христовім страху» (Ефесянам 5:19–21).

Таким чином, відроджена людина не має перебувати під контролем чогось іще, крім Святого Духа. Ми наповнені Ним не тому, що відчуваємо це, але тому, що це є особливою перевагою, яку ми маємо у Христі. Бути сповненими або жити під керівництвом Духа – це результат життя у послуху Господу. Це – дар благодаті, а не емоційні переживання. Емоції можуть, і будуть обманювати нас, і ми можемо довести себе до емоційного спустошення, яке є плодом плоті, а не Святого Духа. «І кажу: ходіть за духом, і не вчините пожадливості тіла … Коли духом живемо, то й духом ходімо!» (Галатам 5:16, 25).

Тим не менше, ми не відкидаємо, що бувають моменти, коли ми можемо переповнюватися відчуттям присутності та сили Духа, і це найчастіше є емоційним досвідом. Це почуття є вищим за будь-яку радість. Цар Давид «танцював» від радості (2 Самуїла 6:14), коли вони принесли ковчег заповіту в Єрусалим. Переживання радості в Дусі є усвідомленням того, що ми як діти Божі отримуємо Його благодать. Таким чином, служіння Святого Духа, без сумніву, може впливати на наші почуття та емоції. Водночас, ми не повинні базувати впевненість у присутності Святого Духа на своїх почуттях.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи має віруючий відчувати присутність Святого Духа?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries