settings icon
share icon
Запитання

Що Біблія каже про сімейні проблеми?

Відповідь


У сімейних проблемах немає нічого нового. У гріховному світі ті, кого ми маємо любити найбільше, – наші сім’ї, – часто стають тими, з ким ми найбільше боремося. Біблія не прикрашає гріх, і в ній міститься чимало описів сімейних проблем, починаючи з перекладання Адамом провини на свою дружину (Буття 3:12). Суперництво між братами і сестрами ми бачимо в історіях Каїна та Авеля, Якова й Ісава, а також Йосипа і його братів. Про ревнощі серед дружин – один із негативних наслідків полігамії – ми читаємо в історіях про Анну, Лію та Рахіль. Ілля і Самуїл мали непокірних дітей. Йонатана мало не вбив його батько Саул. Серце Давида було розбите непокорою його сина Авесалома. Осія стикався з труднощами у шлюбі. У кожному з цих випадків стосунки були зіпсовані гріхом.

Біблія може багато чого сказати про стосунки, включаючи сімейну динаміку. Першим інститутом, запровадженим Богом для людської взаємодії, була сім’я (Буття 2:22-24). Він створив дружину для Адама та приєднався до них у шлюбі. Згадуючи цю подію, Ісус пізніше сказав: «Отже, що Бог поєднав, людина хай не розлучає» (Матвія 19:6; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). План Господа полягав у тому, щоб один чоловік і одна жінка були в шлюбі доти, поки хтось із них не помре. Він бажає благословляти шлюб дітьми, яких потрібно виховувати «у послусі та вченні Господа» (Ефесянам 6:4; див. також Псалом 127:3). Багато сімейних проблем виникають, коли ми повстаємо проти Його задуму – наприклад, полігамія, перелюб і розлучення призводять до проблем, бо є відхиленням від Його первісного плану.

Святе Письмо дає чіткі вказівки щодо того, як членам сім’ї слід ставитись одне до одного. Божий план полягає в тому, щоб чоловіки любили своїх дружин так само, як Христос любить Церкву (Ефесянам 5:25, 33). Дружини мають поважати своїх чоловіків і коритись їхньому керівництву (Ефесянам 5:22-24, 33; 1 Петра 3:1). Дітям слід слухатися своїх батьків (Ефесянам 6:1-4; Вихід 20:12). Скільки сімейних проблем були би розв’язані, якби чоловіки, дружини та діти дотримувалися цих простих правил?!

У 1 Тимофію 5:8 сказано, що члени сім’ї мають дбати одне про одного. Ісус гостро висловлювався про тих, хто ухилявся від фінансових зобов’язань перед своїми літніми батьками, виправдовуючись тим, що віддали всі гроші на храм (Матвія 15:5-6).

Ключ до гармонії в сім’ях полягає в тому, що ми не схильні чинити природньо. Текст в Ефесянам 5:21 закликає нас підкорятись «одне одному в Христовому страху». Покірність прямо суперечить бажанню нашого тіла правити і діяти по-своєму. Ми захищаємо свої права, відстоюємо особисті інтереси, наполягаємо на своїй думці та, коли можливо, просуваємо власні плани. Божий шлях полягає в тому, щоб розіп’яти наше тіло (Галатам 5:24; Римлянам 6:11) та підкоритися потребам і бажанням інших, коли це можливо. Ісус є нашим прикладом такої покори Божій волі. У 1 Петра 2:23 сказано: «Коли Його лихословили, Він не лихословив; страждаючи, не погрожував, а передавав Тому, Хто судить справедливо».

Більшість сімейних проблем можна було би мінімізувати, якби ми всі дотримувалися вказівок з послання до Филип’ян 2:3-4: «Нічого не робіть наперекір чи з марнославства, але в покорі вважайте одне одного більшим за себе. Нехай кожний дбає не про себе, а про інших». Якщо ми виявлятимемо дух покори і ставитимемося до інших так, як би до них ставився Ісус, то зможемо розв’язати багато проблем у сім’ї та стосунках.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що Біблія каже про сімейні проблеми?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries