settings icon
share icon
Запитання

Наскільки важливі сімейні молитви?

Відповідь


Сімейні молитви життєво важливі для трансформації нашого духовного життя за межами церковних стін в активну, процвітаючу віру. Але що означає проводити сімейні молитви?

Сімейні молитви – це час, коли чоловік і дружина, або батьки та діти, сідають, читають Біблію і моляться разом. Це час, призначений для зростання кожної людини й формування почуття єдності і цілеспрямованості всередині сім’ї.

Важливо свідомо приділяти увагу молитовному часу та розвитку сімейної культури довкола цієї звички. Сімейні молитви допомагають налагоджувати глибокі стосунки з дітьми та розширювати можливості для молитви з ними і за них. Хоча це може потребувати внесення змін до сімейного розпорядку, проведення спільних молитов може принести вічні дивіденди в духовному зростанні та спадщині родини.

Якщо ми як батьки не впровадили дисципліну молитви насамперед у своєму особистому житті, то сімейні молитви можуть викликати ніяковість або пригнічення. Наша практика особистої молитви, коли ми активно підтримуємо стосунки з живим Богом, може стати прикладом для наших дітей. Посвячення читанню Біблії та молитві демонструватиме, яке значення ми як батьки надаємо власному духовному розвитку. Якщо ми зростаємо в цьому разом зі своїми дітьми, то попереду на нас чекає чудова подорож. Ключем є прозорість і наполегливість.

Мета батьків-християн полягає в тому, щоб виховати дітей, які залишаться вірними Богові, ставши дорослими. Ми бажаємо виховувати дітей, які використовують молитву, Боже Слово та міцний фундамент сім’ї, друзів і церковної громади у прийнятті рішень, визначенні життєвих цілей та побудові стосунків.

Бог навчав народ Ізраїлю: «Нехай ці слова, які я сьогодні тобі заповідаю, будуть у твоєму серці. Прищеплюй їх своїм синам, переповідай їх, сидячи у своєму домі й мандруючи дорогою, лягаючи та встаючи» (Второзаконня 6:6-7; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). У посланні до Ефесян 6:4 християнам сказано: «А ви, батьки, не дратуйте своїх дітей, а виховуйте їх у послусі та вченні Господа». Очевидно, що батькам слід навчати своїх дітей про Бога та Його дороги. Спілкування з Господом усією сім’єю через молитву та читання Біблії – чудовий спосіб реалізувати це. Проводячи сімейні молитви, ми не лише навчаємо своїх дітей, а й надаємо приклад поведінки, яка підтримує духовне зростання. Багато разів, навчаючи дітей, ми будемо виявляти слабкі місця у власній вірі – молитви у колі сім’ї корисні для духовного розвитку всіх її членів.

Проводячи сімейні молитви, зосередьтеся на вдосконаленні характеру. Використовуйте уривки, які стосуються повсякденних ситуацій або потреб. Це дозволить дітям зрозуміти, що Біблія актуальна для нашого життя у двадцять першому сторіччі. Це також допоможе їм дізнатися, що Бог – дбайливий і люблячий Отець, Який бажає мати з ними особисті стосунки та дає мудрість і керівництво в їхньому житті.

Коли діти ставатимуть старшими, це допоможе пов’язати вчення і теологію з життєвими результатами. Порівняння з іншими віровченнями допоможе їм розвивати аналітичні навики, які знадобляться, коли вони та їхня віра будуть зростати.

Окрім звички проведення сімейних молитов, звертайте увагу на надані Богом повчальні моменти. Вони є рідкісними, дорогоцінними і не підлягають плануванню. Час, коли ваша дитина ставить питання або робить спостереження, – це можливість поділитися про Божу любов і турботу про неї. Можливо, у вас не буде відповідей на всі запитання у ту ж мить, але ви можете повідомити дитині, що почули її, що її запитання важливі і що ви разом вивчите цю тему. Це відкриває двері для спілкування та стає справжнім, органічним поданням нашого покликання з Ефесянам 6:4.

Сімейні молитви можуть стати частиною чудової подорожі разом з Богом. Це може створити атмосферу, що дозволить нашим дітям духовно процвітати, особливо коли вона посилена підтримкою і вихованням у громаді віруючих.

Сімейні молитви є ключем до благословення з Якова 1:25: «А хто дивиться на досконалий закон свободи і перебуває в ньому, той не слухач-забудько, а виконавець діла; він буде блаженний у своїх діях».

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Наскільки важливі сімейні молитви?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries