settings icon
share icon
Запитання

Чи можна займатися екстремальними видами спорту?

Відповідь


Звичайно, будь-який вид спорту можна вважати «екстремальним», залежно від того, як ним займатися. Однак екстремальними видами спорту зазвичай вважаються спортивні заняття, пов’язані з високим рівнем невід’ємного ризику. Участь у них вимагає вміння та чималої сміливості. З додатковим збудженням учасник отримує додаткову небезпеку. Популярними екстремальними видами спорту є стрибки з парашутом, альпінізм, паркур/фріраннінг, банджі-джампінг, катання на гірських велосипедах, вейкбордінг, бейсджампінг тощо.

У Біблії немає однозначної відповіді на питання про екстремальні види спорту. Чи є щось аморальне в тому, щоб одягти парашут і зістрибнути з будівлі? Ні. Чи є в Біблії заборона на використання лейзі-боя або клікера під час стрибків на мотоциклі? Ні. Тож немає нічого, що могло би зробити екстремальні види спорту неправильними із суто біблійної позиції. Брати участь в екстремальних видах спорту чи ні, – залежить від мотиву та сумління людини (і відваги).

Однак, перш ніж узяти своє спорядження та вирушити на вулканічний серфінг, вам слід розглянути деякі з наступних біблійних принципів:

Ми маємо підкорятися законам країни (Римлянам 13:1-2). Якщо обраний екстремальний вид спорту вимагає від нас порушення закону, то, мабуть, нам слід знайти нове заняття. Наприклад, майже в кожному місті бейсджампінг із будівель або інших споруд є незаконним, і ті, хто стрибає, порушують закон. Християни мають бути відомі своєю законослухняною поводінкою, а не подвигами, що порушують закон. Перш ніж зайнятися екстремальним спортом, нам слід спитати себе: «Чи є законним те, що я збираюся зробити?».

Нам слід бути хорошими управителями або хранителями того, що дав нам Бог. Одне з того, що Він дав нам, – наші тіла. У 1 Коринтянам 6:19-20 сказано: «Хіба ви не знаєте, що ваші тіла – це храм Святого Духа, Який є у вас і Якого ви маєте від Бога, і що ви не належите самим собі? Адже ви викуплені за ціну. Тому прославляйте Бога у вашому тілі…» (тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Перш ніж займатися екстремальними видами спорту, ми має спитати себе: «Чи прославляю я Бога у своєму тілі?»

Ми також маємо бути «співробітниками» Бога в поширенні Євангелія по всьому світу (Матвія 28:19-20). Перш ніж подати заявку на участь в X Games, нам слід спитати себе: «Чи допомагає це поширенню Євангелія?». (Цілком можливо, що найкращий спосіб досягти тих, хто займається екстремальними видами спорту, – через віруючого, який також є спортсменом-екстремалом.)

Ми повинні прославляти Бога в усьому, що робимо. «Отже, коли ви їсте, коли п’єте чи щось інше робите, все робіть на славу Божу» (1 Коринтянам 10:31). І ми маємо прагнути покори. «Упокоріть себе перед Господом, і Він піднесе вас» (Якова 4:10). Часто видається, що спортсмени-екстремали зосереджені на прославленні себе та своїх досягнень, а не Бога. Перш ніж надіти вінґсьют і зістрибнути з обриву, ми маємо спитати себе: «Моя мотивація зробити це – заради власної слави чи заради Божої?».

Звичайно, екстремальні види спорту подобаються не всім. Є такі, хто не бажає ризикувати власним життям заради викиду адреналіну або вважає це непотрібним і нерозважливим ризиком. Проте є християни, що можуть залишатися цілком смиренними та звеличувати Бога за допомогою екстремальних видів спорту. Вони використовують свою участь у них, аби продемонструвати свою віру та свідчити про Христа серед своїх товаришів-екстремалів.

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Чи можна займатися екстремальними видами спорту?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries