settings icon
share icon
Запитання

Що означає біблійний вислів «померти для себе»?

Відповідь


Поняття «помирати для себе» зустрічається в Новому Завіті. Воно виявляє істинну сутність християнського життя, в якому ми беремо свій хрест і слідуємо за Христом. Смерть для себе – це складова народження згори; старе «я» вмирає, а нове оживає (Івана 3:3-7). Християни не лише народжуються згори, коли отримують спасіння, а й також продовжують помирати для себе в процесі освячення. Отже, смерть для себе – це і одноразова подія, і процес, який триває все життя.

Ісус неодноразово закликав Своїх учнів узяти свій хрест (знаряддя смерті) та слідувати за Ним. Він чітко дав зрозуміти – ті, хто піде за Ним, мають зректися себе, тобто, відмовитися від свого життя – духовно, символічно і навіть фізично, якщо буде потрібно. Це було умовою для того, щоб стати послідовником Христа, Який казав, що, намагаючись врятувати своє земне життя, ми втратимо життя в Царстві Небесному. А ті, хто віддасть своє життя заради Нього, матимуть життя вічне (Матвія 16:24-25; Марка 8:34-35). Насправді, Ісус пішов ще далі, сказавши, що ті, хто не бажає пожертвувати своїм життям заради Нього, не можуть бути Його учнями (Луки 14:27).

Обряд хрещення виражає зобов'язання віруючого померти для старого, гріховного способу життя (Римлянам 6:4-8) та відродитися до нового життя в Ісусі. У християнському хрещенні дія занурення у воду символізує смерть і поховання з Христом. Дія виходу з води вказує на Його воскресіння. Хрещення ототожнює нас з Ісусом в Його смерті та воскресінні, символічно зображуючи все життя християнина як того, хто помирає для себе і живе для Ісуса, Який помер за нас (Галатам 2:20).

Апостол Павло наступним чином пояснює галатам, що означає помирати для себе як процес: «Я розп'ятий з Христом. І живу вже не я, а Христос проживає в мені» (Галатам 2:19-20). Колишнє життя Павла, з його схильністю грішити та слідувати принципам світу, закінчилось, а новий Павло – це місце перебування Христа, Який живе в ньому й через нього. Це не означає, що «помираючи для себе», ми стаємо неактивними або нечутливими, або ж відчуваємо себе мертвими. Смерть для себе радше означає, що аспекти попереднього життя віддані смерті, особливо наш колишній гріховний спосіб життя. «А ті, що Христові Ісусові, розп'яли вони тіло з пожадливостями та з похотями» (Галатам 5:24). Там, де ми колись прагнули егоїстичних задоволень, ми з таким же завзяттям прагнемо того, що до вподоби Богові.

Смерть для себе ніколи не зображується у Святому Письмі як щось необов'язкове в християнському житті. Це – реальність нового народження; ніхто не може прийти до Христа, якщо не бажає розіп'яти своє старе життя з Ним і почати нове життя в послуху Йому. Ісус каже, що Він відкине «теплих» послідовників, які намагаються жити частково старим життям і частково новим (Об'явлення 3:15-16). Цей «теплий» стан був притаманний церкві в Лаодикії, він також є актуальним для багатьох сучасних церков. «Теплота» – це ознака небажання померти для себе та жити для Христа. Смерть для себе – це не просто можливий варіант для християн; це – вибір, що веде до вічного життя.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає біблійний вислів «померти для себе»?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries