settings icon
share icon
Запитання

Що означає, що Бог дав людині владу над тваринами?

Відповідь


Господь має найвищу владу над усім Своїм творінням і доручив людству панувати над тваринами (Буття 1:26). Давид підтверджує цю істину: «Учинив Ти його [людину] володарем творива рук Своїх, все під ноги йому вмістив» (Псалом 8:7). Люди мали «оволодіти» Землею (Буття 1:28) – ми отримали перевагу над нею та доручення керувати нею і здійснювати контроль над її флорою й фауною. Люди були створені як управителі цього світу – всі інші істоти на землі підвладні їм.

Справжнього володіння (чим-небудь) неможливо досягнути без розуміння об'єкта, яким володіють. Щоб оволодіти скрипкою, музикант має по-справжньому зрозуміти цей інструмент. Щоб оволодіти тваринним світом, ми маємо розуміти його.

Цю владу супроводжує відповідальність. Людина зобов'язана панувати під керівництвом Господа, Якому належить уся влада (Римлянам 13:1-5) і Який делегує її згідно зі Своєю волею (Даниїла 4:17). Слово «володіти» не має означати насильства та жорстокого поводження. Це, радше, означає «культивувати, зрощувати, розвивати».

Людина повинна бути розпорядником землі; вона має діяти так, щоб матеріальний світ і всі його різноманітні складові служили Богові та на благо людства. Веління володіти землею насправді є частиною Господнього благословення людства. Створені за Його образом, Адам і Єва мали використовувати величезні ресурси Землі як для Бога, так і для себе.

Даруючи людям владу над тваринним світом, Господь бажав, щоб вони піклувалися, вирощували та справедливо використовували потенціал цих тварин. Тоді люди ще не вживали м'ясо (Буття 1:29). Це почалося лише після потопу (Буття 9:1-3), і відтоді тварини почали боятися людей. Однак, хоча Бог змінив характер нашої взаємодії з тваринами, оскільки вони тепер – «м'ясо», ми, як і раніше, відповідальні за гуманне поводження з ними. Влада людини над тваринами не означає, що ми маємо право на погане поводження з ними.

Влада над тваринами має включати гуманне управління ними як Божим ресурсом. Нам слід враховувати, що людство отримало доручення (і благословення) представляти Господа в цьому світі. Ми – опікуни. Ми пануємо над усією землею, і ми (несучи образ Бога) зобов'язані діяти так, як діяв би Він. Чи поводиться Він погано зі Своїм творінням? Ні. Чи виявляє Він нерозсудливість, розпоряджаючись Своїми ресурсами? Ні. Чи виявляє Він коли-небудь жорстокість, егоїстичність або марнотратність? Ні. Так само й ми не повинні цього робити. Погане поводження з Божим творінням є результатом гріха, а не виконанням Його первісного повеління. Ми маємо виконувати свій обов'язок, розумно управляючи землею доти, поки не «замешкає вовк із вівцею» у Царстві Христа (Ісаї 11:6).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає, що Бог дав людині владу над тваринами?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries