settings icon
share icon
Запитання

Чи відповідає Бог на молитви?

Відповідь


Коротка відповідь на це питання: «Так!». Бог обіцяв – коли ми попросимо те, що відповідає Його волі щодо нашого життя, то Він дасть нам це (1 Івана 5:14-15). Але до цього слід дещо додати: відповідь нам не завжди може сподобатися.

Ми молимося багато про що – про щось добре, про щось погане, про щось, можливо, неважливе. Проте Господь вислуховує всі наші молитви, незалежно від того, про що ми просимо (Матвія 7:7). Він не ігнорує Своїх дітей (Луки 18:1-8). Наші звернення Він обіцяв вислухати й відповісти на них (Матвія 6:6; Римлянам 8:26-27). Його відповіддю може бути «так» або «ні», або ж «почекай, не зараз».

Пам'ятайте, що молитва – це не спосіб змусити Бога зробити те, що ми хочемо. Наші молитви мають бути зосереджені на тому, що прославляє Його й відображає Його волю, яку ми пізнаємо з Біблії (Луки 11:2). Якщо ми молимося про те, що ображає Господа чи не відповідає Його волі щодо нас, то Він навряд чи дасть нам бажане. Його мудрість значно перевершує нашу, і ми маємо вірити, що Його відповідь на нашу молитву є найкращим можливим рішенням.

Коли Бог каже «так»

У перших двох розділах 1-ї книги Самуїла йдеться про Анну, яка просила Бога дати їй дитину. Вона не могла прийняти те, що в біблійні часи вважалося ганьбою для жінки. Анна молилася так гаряче, що священник, побачивши її, подумав, що вона п'яна. Але Господь почув благання жінки й дозволив їй народити дитину.

Ісус сказав: «І що тільки попросите в Моє Ім'я, те й зроблю, щоби прославився Отець у Сині» (Івана 14:13; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Якщо ви молилися про щось конкретне і Бог дав вам це, то можете бути впевнені, що на це є Його воля. Ніщо не відбувається без Його дозволу (Римлянам 8:28).

Коли Бог каже «ні»

В Івана 11 описується, як Марія та Марта хотіли, щоб Ісус зцілив їхнього помираючого брата, проте Він дозволив йому померти. Чому Христос сказав «ні» цим згорьованим жінкам, які так сильно любили Його? Бо в Нього були настільки неймовірні плани щодо Лазаря, що ніхто не міг собі навіть уявити.

«Ні» – одна з найскладніших відповідей, яку ми можемо отримати. Проте, знову-таки, важливо пам'ятати, що Бог – усезнаючий, Він знає всю історію. Він розуміє всі можливі наслідки кожного можливого рішення в будь-якій можливій ситуації; нам же цього не дано. Він бачить «усю картину»; ми ж бачимо лише частковий мазок. У книзі Притчі 3:5 сказано: «Усім своїм серцем довірся Господеві, і не покладайся на власний розум». Коли ми отримуємо негативну відповідь, то нам слід вірити, що на те, про що ми просили, не було Його волі.

Коли Бог каже «почекай, не зараз»

Іноді почути «почекай» буває навіть складніше, ніж «ні», бо це означає, що ми маємо проявити терпіння (Римлянам 8:25). І хоча чекати важко, ми можемо бути вдячні, що Господь усе контролює, та вірити, що Його вибір часу буде досконалим (Римлянам 12:12; Псалом 37:7-9).

Бог бажає кращого для нас. Він не бажає, щоб ми зазнавали беззмістовних страждань. В Єремії 29:11 написано: «Адже лише Я знаю наміри, які Я маю щодо вас, – говорить Господь, – наміри про ваш спокій, а не про лихо, аби забезпечити вас добробутом у майбутньому й надією». Будьте терплячими та знайте, що Він – ваш люблячий Отець (Псалом 46:11).

Дотримуйтеся вказівки у Филип'янам 4:6, звертаючись до Бога зі своїми проханнями: «Нічим не журіться, але в усьому молитвою та благаннями з подякою висловлюйте ваші прохання Богові». Потім, коли Господь відповість, будьте готові визнати Його мудрість – згідні ви з Його відповіддю, чи ні.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи відповідає Бог на молитви?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries