settings icon
share icon
Запитання

Як я можу дізнатися, чи походять бажання мого серця від Бога?

Відповідь


На це питання Ісус відповідає: «Бо з серця виходять лихі думки, душогубства, перелюби, розпуста, крадіж, неправдиві засвідчення, богозневаги» (Матвія 15:19). В іншому місці Біблії Він повторює: «Що з людини виходить, – те людину опоганює. Бо зсередини, із людського серця виходять лихі думки, розпуста, крадіж, душогубства, перелюби, здирства, лукавства, підступ, безстидства, завидющеє око, богозневага, гордощі, безум. Усе зле це виходить зсередини, – і людину опоганює!» (Марка 7:20-23).

У цих уривках Христос указує на джерело наших тілесних бажань: вони походять з нашого внутрішнього єства. Гріх не виникає просто під впливом зовнішніх сил. Він зароджується у прихованих закутках наших помислів і намірів, від таємних бажань нашого розуму та серця. Суть у тому, що в нашому гріховному стані бажання наших сердець походять не від Бога. Єремія говорить про природу людського серця наступне: «Людське серце найлукавіше над все та невигойне, – хто пізнає його?» (Єремії 17:9).

Багато хто вважає, що всі люди здебільшого добрі та достойні і що такі життєві обставини, як бідність або погане виховання, перетворюють їх на вбивць і злодіїв. Але Біблія навчає, що всі люди страждають від загальної проблеми – гріха. Апостол Павло описує людську природу, кажучи про себе: «Знаю-бо, що не живе в мені, цебто в тілі моїм, добре; бо бажання лежить у мені, але щоб виконати добре, того не знаходжу. Бо не роблю я доброго, що хочу, але зле, чого не хочу, це чиню. Коли ж я роблю те, чого не хочу, то вже не я це виконую, але гріх, що живе в мені» (Римлянам 7:18-20). Наші злі серця ведуть нас до гріха.

Серце настільки розбещене та фальшиве, що наші мотиви незрозумілі навіть для нас самих. Як грішні істоти ми породжуємо зло зарозумілістю своїх сердець (Приповісті 16:30; Псалом 34:20; Михея 2:1; Римлянам 1:30). Істина полягає в тому, що лише Бог може дослідити наші найглибші мотиви та внутрішні бажання, і лише завдяки Його силі ми можемо сподіватися на звільнення від невизначеності й порочності, що зв'язують нас. Лише Він один досліджує все та знає нас найкраще (Євреям 4:11-13).

На щастя, Господь не полишає нас у боротьбі зі шкідливими бажаннями та гріховними нахилами. Він дає силу і благодать, які нам необхідні, аби протистояти та долати гріх, коли він підкрадається до наших сердець. Псалмоспівець говорить наступне: «Хай Господь буде розкіш твоя, – і Він сповнить тобі твого серця бажання! На Господа здай дорогу свою, і на Нього надію клади, і Він зробить, і Він випровадить, немов світло, твою справедливість, а правду твою – немов південь» (Псалом 36:4-6).

Бог може насаджувати Свої бажання в серці людини – серці, яке без Нього є абсолютно злим та фальшивим. Він замінює зло добром і направляє наші серця на шлях до Себе, усуваючи наші власні бажання й даруючи нам Свої. Це відбувається лише тоді, коли ми приходимо до Нього з покаянням і приймаємо дар спасіння через Господа Ісуса Христа. Саме в цей момент Він забирає наші кам'яні серця та замінює їх на серця з плоті (Єзекіїля 11:19). Господь досягає цього, вживляючи Свій Дух у наші серця. Після цього наші бажання стають Його бажаннями, наша воля спрямовується на виконання Його волі, а наша непокора перетворюється на радісний послух.

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Як я можу дізнатися, чи походять бажання мого серця від Бога?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries