settings icon
share icon
Запитання

Що таке служіння звільнення та чи відповідає воно Біблії?

Відповідь


Загальноприйняте визначення «служіння звільнення» зазвичай зосереджене на вигнанні демонів або духів у спробі вирішити проблеми, пов'язані з конкретними демонами. Наприклад, служитель може намагатися допомогти комусь подолати гнів, виганяючи духа гніву. Це служіння також зосереджене на руйнуванні духовних твердинь у житті, отриманні внутрішнього зцілення та проголошенні перемоги у Христі над усіма ворогами. Багато хто згадує узи душі, прокляття і «законні права» демонів. Згідно з Біблією, демони або злі духи – це грішні ангели, що повстали із сатаною на небесах (Об'явлення 12:4, 9; Ісаї 14:12-20; Єзекіїля 28:1-19).

У Святому Письмі, безумовно, багато говориться про сатану та його демонічне військо. Про звільнення від них сказано мало, а про звільнення як про «служіння» взагалі не йдеться. Види церковних служінь описані в Ефесянам 4:11. Спочатку згадуються апостоли та пророки – основа церкви, з Ісусом, Який є її «наріжним каменем» (Ефесянам 2:20). Далі в переліку – євангелісти, потім пастирі та вчителі. Здатність виганяти демонів не згадується як духовний дар чи обов'язок служителів.

В Євангеліях і книзі Дії апостолів сказано, що Ісус та Його учні виганяли бісів. У новозавітних посланнях (від Римлянам до Юди) згадується демонічна діяльність, але метод їхнього вигнання не описаний, і віруючі не покликані це робити. Нам сказано зодягнутися «в повну Божу зброю», щоб ми могли «стати проти хитрощів диявольських» (Ефесянам 6:10-18). Ми також покликані протистояти дияволу (Якова 4:7) та не давати йому місця в нашому житті (Ефесянам 4:27). Але нам не сказано, як виганяти сатану чи його демонів з інших людей, чи що ми навіть маємо думати про це.

Цікаво, що Біблія не подає подробиць настанов Ісуса Його учням щодо того, як виганяти бісів, за винятком, можливо, Матвія 12:43-45, де міститься деяка інформація. Коли учні дізналися, що демони коряться їм іменем та авторитетом Христа, вони зраділи (Луки 10:17; пор. з Дії 5:16; 8:7; 16:18; 19:12). А Ісус відповів їм: «Не тіштеся тим, що вам коряться духи, але тіштесь, що ваші ймення записані в небі!» (Луки 10:20).

Замість конкретного «служіння звільнення», з нами є влада могутнього імені Христа. Якось Іван Йому сказав: «"Учителю, ми бачили одного чоловіка, який з нами не ходить, що виганяє Ім'ям Твоїм демонів; і ми заборонили йому, бо він із нами не ходить". А Ісус відказав: "Не забороняйте йому, бо немає такого, що Ім'ям Моїм чудо зробив би, і зміг би небаром лихословити Мене. Хто-бо не супроти нас, – той за нас!"» (Марка 9:38-40). Очевидно, що демони підвладні Господній силі, незалежно від того, чи здійснює «екзорцист» спеціальне служіння звільнення, чи ні.

Суть духовної боротьби підкреслюється в таких віршах, як 1 Івана 4:4: «Ви від Бога, дітки, і ви перемогли їх [духів], – більший-бо Той, Хто в вас, аніж той, хто в світі». Ми перемагаємо завдяки Святому Духові, що перебуває в нас. Віруючі можуть здобути перемогу в боротьбі з минулим, звичками та пристрастями, бо «кожен, хто родився від Бога, перемагає світ» (1 Івана 5:4). Ми потребуємо молитви, благочестивої поради і підтримки церкви, але не обов'язково «служіння звільнення».

Нам сказано: «Будьте тверезі, пильнуйте! Ваш супротивник – диявол – ходить, ричучи, як лев, що шукає пожерти кого. Противтесь йому, тверді в вірі … А Бог усякої благодаті, що покликав вас до вічної слави Своєї в Христі, нехай Сам удосконалить вас, хто трохи потерпів, хай упевнить, зміцнить, уґрунтує» (1 Петра 5:8-10).

Ключ до перемоги в християнському житті – в поступовому наповненні (контролі та зміцненні) Святим Духом (Ефесянам 5:18). Отець знає Своїх дітей: «Бо всі, хто водиться Духом Божим, вони сини Божі» (Римлянам 8:14). Святий Дух не перебуватиме в тих, хто не народився згори (Івана 3:3-8; 2 Тимофію 2:19; Дії 1:8; 1 Коринтянам 3:16), тому перший крок до духовної перемоги – увірувати в Ісуса Христа. Тож радійте, що Він у вас, а з Ним – Його сила та перемога!

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке служіння звільнення та чи відповідає воно Біблії?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries