settings icon
share icon
Запитання

Якими є біблійні принципи щодо прийняття вірних рішень?

Відповідь


Прийняття вірних рішень починається з визначення Божої волі. Він з готовністю відкриває Свою волю тим, хто бажає дотримуватися Його заповідей (Псалом 32:18; 34:27; 146:11). У своєму ставленні до прийняття рішень ми маємо наслідувати приклад Ісуса, Який сказав: «…не Моя, а Твоя нехай станеться воля!» (Луки 22:42; Матвія 6:10).

Господь відкриває нам Свою волю двома основними шляхами. По-перше, через Свого Духа: «А коли прийде Він, Той Дух правди, Він вас попровадить до цілої правди, бо не буде казати Сам від Себе, а що тільки почує, – казатиме, і що має настати, – звістить вам» (Івана 16:13; див. також 1 Івана 2:20, 27). По-друге, Божа воля відкрита в Його Слові: «Для моєї ноги Твоє слово – світильник, то світло для стежки моєї» (Псалом 118:105; див. також Псалом 18:8-10; 2 Петра 1:19).

Процес прийняття рішень включає в себе судження щодо відношення або дії. Рішення – це акт волі, і на нього завжди впливають розум та емоції, окремо або одночасно. Рішення, які ми приймаємо, насправді відображають бажання нашого серця (Псалом 118:30). Тому ключове питання, яке слід собі поставити перед прийняттям рішення, наступне: «Я вирішую на догоду собі, чи ж на догоду Господу?». Ісус Навин дав нам належний приклад: «А якщо зле в очах ваших служити Господеві, виберіть собі сьогодні, кому будете служити … А я та дім мій будемо служити Господеві» (Ісуса Навина 24:15; пор. з Римлянам 12:2).

Бог бачить усю картину – минуле, сьогодення та майбутнє нашого життя. Він навчає та скеровує нас, відкриваючи Себе через Своє Слово та Духа. Він пообіцяв нам наступне: «Я зроблю тебе мудрим, і буду навчати тебе у дорозі, якою ти будеш ходити, Я дам тобі раду, Моє око вважає на тебе!» (Псалом 31:8; пор. з Псалом 24:12). Будуть часи, коли воля Господа видаватиметься небажаною чи неприємною, коли наше серце слідуватиме за власними бажаннями, а не довірятиме Йому. Проте зрештою ми переконаємося, що Його воля завжди нам на користь (Псалом 118:67; Євреям 12:10-11).

Знову ж, головний ключ до прийняття правильних рішень – знання Божої волі та відмова від слідування своїм власним бажанням: «Буває, дорога людині здається простою, та кінець її – стежка до смерті» (Приповісті 14:12; пор. з 12:15; 21:2). Довіряючи Господу, а не самим собі, ми невдовзі дізнаємось, які рішення Йому до вподоби.

По-перше, Бог благословляє ті рішення, які Він ініціює та які відповідають Його Слову: «…дороги премудрості вчу я тебе, стежками прямими проваджу тебе» (Приповісті 4:11; див. також Псалом 118:33). По-друге, Він благословляє ті рішення, що досягають Його цілей і залежать від Його сили: «Бо то Бог викликає в вас і хотіння, і чин за доброю волею Своєю» (Филип’янам 2:13; див. також 4:13).

Крім того Господь благословляє рішення, що прославляють Його: «Тож, коли ви їсте, чи коли ви п’єте, або коли інше що робите, – усе на Божу славу робіть!» (1 Коринтянам 10:31). Він благословляє рішення, які відображають Його характер, сприяють справедливості, доброті та смиренню: «Було тобі виявлено, о людино, що добре, і чого пожадає від тебе Господь, – нічого, а тільки чинити правосуддя, і милосердя любити, і з твоїм Богом ходити сумирно» (Михея 6:8; див. також 1 Коринтянам 10:31; 1 Тимофію 4:12). І Він благословляє ті рішення, які походять з віри: «Догодити ж без віри не можна. І той, хто до Бога приходить, мусить вірувати, що Він є, а тим, хто шукає Його, Він дає нагороду» (Євреям 11:6).

Нам не слід забувати про обітницю Господа дарувати Своїм дітям мудрість, коли вони про це попросять: «А якщо кому з вас не стачає мудрості, нехай просить від Бога, що всім дає просто, та не докоряє, – і буде вона йому дана» (Якова 1:5; пор. з 1 Солунянам 5:17). І коли ми молимося про мудрість, то маємо вірити, що Він відповість на нашу молитву: «Але нехай просить із вірою, без жодного сумніву. Бо хто має сумнів, той подібний до морської хвилі, яку жене й кидає вітер. Нехай-бо така людина не гадає, що дістане що від Господа» (Якова 1:6-7). Терпіння також є важливим, оскільки нам слід чекати моменту, визначеного та бажаного Богом: «І, терплячи довго отак, Авраам одержав обітницю» (Євреям 6:15).

Складніше приймати рішення, коли мова йде про болісний вибір. Іноді вірний курс дій може певним чином нам нашкодити. Саме тоді ми найбільше потребуємо благодаті. Чи дійсно ми готові страждати заради слави Ісуса? «Отож, коли тілом Христос постраждав за нас, то озбройтеся й ви тією самою думкою, бо хто тілом постраждав, той перестав грішити, щоб решту часу в тілі жити вже не для пожадливостей людських, а для Божої волі» (1 Петра 4:1-2).

Приймаєте важливе рішення сьогодні? Зверніться за керівництвом до Божого Слова. Утіштеся миром, який може забезпечити лише Він (Филип’янам 4:7). Просіть мудрості, довіртеся Його обітницям, і Він поведе вас: «Надійся на Господа всім своїм серцем, а на розум свій не покладайся! Пізнавай ти Його на всіх дорогах своїх, і Він випростує твої стежки» (Приповісті 3:5-6; див. також Ісаї 58:11 та Івана 8:12).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Якими є біблійні принципи щодо прийняття вірних рішень?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries