settings icon
share icon
Запитання

Чи описується в Біблії смерть апостолів? Як померли апостоли?

Відповідь


Єдиним апостолом, про смерть якого говориться в Біблії, є апостол Яків (Дії 12:2). Яків був убитий царем Іродом мечем – імовірно, що йому стяли голову. Обставини смерті інших апостолів нам відомі лише з церковних переказів, які не настільки надійні, як Святе Письмо. Найбільш поширеним церковним переказом щодо смерті апостолів є те, що апостол Петро був розіп’ятий униз головою в Римі, на виконання пророцтва Ісуса (Івана 21:18). Нижче також наводяться найбільш достовірні перекази про загибель інших апостолів.

Матвій був катований в Ефіопії і вбитий мечем. Івана вкинули у казан з киплячим маслом у часи переслідувань християн у Римі. Тим не менше, він дивом уникнув смерті і був засуджений до заслання на острів Патмос. Там він написав свою пророчу книгу Об’явлення. Пізніше він був звільнений і відправився туди, що в даний час є територією сучасної Туреччини. Він помер у старості – єдиний апостол, який помер своєю смертю.

Яків, брат Ісуса (неофіційний апостол), який керував церквою в Єрусалимі, був скинутий з південно-східного крила храму (з висоти у понад тридцять метрів), коли відмовився відректися від своєї віри у Христа. Коли його вороги виявили, що він пережив падіння, то побили його до смерті. Це було те ж крило храму, куди сатана приводив Ісуса під час спокушення.

Вартоломій, також відомий як Натанаїл, був місіонером в Азії. Він проповідував у Туреччині і загинув за проповідь у Вірменії. Андрій був розіп’ятий у Греції. Після побиття сімома солдатами, його тіло було прив’язане до хреста мотузками для продовження агонії. Його послідовники повідомили, що коли його вели на розп’яття, Андрій вітав хрест наступними словами: «Я вже давно чекав цю радісну годину! Хрест був освячений, коли тіло Христове висіло на ньому». Він продовжував проповідувати своїм мучителям протягом двох днів, поки не помер. Апостол Хома був заколотий списом в Індії під час однієї зі своїх місіонерських подорожей. Матвій, апостол, вибраний для заміни зрадника Юди Іскаріотського, був побитий камінням, а потім обезглавлений. Апостол Павло був підданий тортурам, а потім обезглавлений імператором Нероном в Римі у 67 році н.е. Є перекази стосовно й інших апостолів, але вони не мають достовірних історичних доказів.

Не настільки важливо, як померли апостоли. Важливим є той факт, що всі вони були готові померти за свою віру. Якщо Ісус не воскрес, учні б це знали. Ніхто не піде на смерть за те, що є брехнею. Той факт, що всі апостоли були готові померти жахливою смертю, відмовляючись відректися від своєї віри у Христа, – це переконливий доказ того, що вони насправді були свідками воскресіння Ісуса Христа.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи описується в Біблії смерть апостолів? Як померли апостоли?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries