settings icon
share icon
Запитання

Що таке біблійна історія створення?

Відповідь


Основна історія створення знаходиться у розділах 1 і 2 книги Буття, а розповідь про Едемський сад – у розділі 3. Розділ 1 починається ще до існування будь-чого, крім Самого Бога. У зв'язку з цим, у Біблії немає такого поняття, як «доісторичний» період. Початком усього є Господнє одкровення про Себе і про Його волю щодо людства. На цьому початку Він створив увесь всесвіт за шість буквальних 24-годинних днів, включаючи всі небесні тіла (кожну зірку та планету), а також усе на землі. І хоча триєдина природа Бога в книзі Буття явно не відкривається, Він звертається до Себе у множині (Буття 1:26). Дух бере участь у творінні (Буття 1:2), як і Христос (Івана 1:1-3; Колосянам 1:15-17).

Протягом шести днів Бог створив усесвіт і землю (1-й день), небо та атмосферу (2-й день), суходіл і всю рослинність (3-й день), зірки та небесні тіла, включаючи сонце та місяць (4-й день), птахів і водяний світ (5-й день), усіх тварин і людину (6-й день). Людина зайняла особливе становище, вище за всіх інших істот, тому що вона носить Божий образ, а також відповідає за управління та володіння землею. Усе творіння, з усім його величезним масштабом і дивовижною красою, було створене протягом шести буквальних днів, між якими не було жодних додаткових часових проміжків. Бог назвав Своє творіння дуже добрим. У 2-му розділі книги Буття описується завершення Божої праці та детально розповідається про створення людини.

Сьомого дня Господь відпочивав. Не тому, що Він утомився, – це було завершенням акту творіння. Він надав нам приклад відпочинку в один із семи днів, а також встановив кількість днів у тижні, яка використовується і дотепер. Дотримання суботи згодом стане характерною ознакою обраного Богом народу (Вихід 20:8-11).

Далі у Бутті розповідається про створення людини більш докладно. Цей уривок не є іншою історією створення, як і не суперечить 1-му розділу книги Буття. Ця історія просто відступає від лінійної розповіді, звертаючи увагу читача на Божу працю над людиною. Господь сформував людину з пороху земного, створеного Ним раніше. Після цього Він вдихнув у неї життя. Той факт, що Бог створив людину саме в такий спосіб, демонструє Його вражаючу ретельність у цьому процесі. Потім Він помістив першу людину, Адама, в особливе місце – Едемський сад. Сад був гарний і сповнений всілякої рослинності та живності. Адам мав майже все необхідне, включаючи продукти харчування та матеріали для роботи. Проте Бог ще не завершив Свою працю над людиною.

Господь допоміг Адамові усвідомити свою потребу в помічнику, вказавши йому дати імена всім іншим істотам. Потім Він навіяв на нього сон і з такою ж ретельністю створив Єву. Вона була створена з ребра Адама. Коли той побачив її, то зрозумів, що вона особлива. Вона була його партнеркою, його доповненням і була тілом від його тіла. Бог створив їх обох на Свій образ (Буття 1:27). Цей уривок також установлює сім'ю як основну складову людського суспільства (Буття 1:24; Матвія 19:5-6). Як встановлений Богом інститут шлюб має укладатися лише між одним чоловіком та однією жінкою. Адам і Єва були створені невинними (Буття 2:25) та не грішили. Вони насолоджувалися спілкуванням із Богом в Едемі. Частиною стосунків було одне просте правило – їм було заборонено їсти з єдиного дерева в усьому саду (Буття 2:17).

У певний момент Єва була спокушена змієм і з'їла з цього дерева. Адам також скуштував заборонений плід. Вони згрішили проти Бога та втратили свою невинність (Буття 3:8-12). І гріх призвів до наслідків: Бог назавжди прокляв змія, щоб той плазував по землі та зазнавав ненависті від людей; Єву Він прокляв пологовими муками та конфліктами з чоловіком; Адама – важкою працею та випробуваннями (Буття 3:14-19). Наслідки їхнього гріха також включали вигнання із саду (Буття 3:22-24). Однак окрім наслідків була і надія. Перша згадка про майбутнього Месію знаходиться у Буття 3:15. Він прийде, щоб знищити змія (сатану), але не раніше, ніж той простромить Його на хресті. Навіть серед гріха та його страшних наслідків, Бог виявляє Себе як Бог благодаті, милосердя та любові.

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке біблійна історія створення?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries