settings icon
share icon
Запитання

Чи було зло створене Богом?

Відповідь


На перший погляд може видаватися, що, так як Бог є Творцем усього, то і зло було створене Ним. Тим не менше, це припущення потребує подальшого вияснення. Зло – це не «предмет», як камінь чи електроенергія. Ви не зможете набрати зло у відро або виміряти його потужність! Зло, швидше, є певною дією на зразок бігу. Зло не існує самостійно – фактично, це відсутність добра. Наприклад, діра реальна, але вона існує лише у чомусь іншому. Ми називаємо відсутність ґрунту дірою, але вона не може бути відділена від ґрунту. Таким чином, усе створене Богом насправді було хорошим. Одними з доброго, створеного Богом, були істоти, наділені свободою вибору добра. Бог дозволив цим вільним ангелам і людям обирати добро чи «недобро» (зло). Коли погані відносини виникають між добрими створіннями, ми називаємо це злом, але воно, тим не менше, від цього не стає тим «предметом», який Бог мав створити.

Можливо, буде корисною наступна ілюстрація. Якби ми запитали пересічну людину: «Чи існує холод?», у відповідь вона, швидше за все, сказала би: «Так». Однак це не відповідає дійсності. Насправді, холоду немає. Холод – це відсутність тепла. Так само не існує і темноти, оскільки темнота – це відсутність світла. Таким чином і зло є відсутністю добра чи – навіть доречніше буде сказати – відсутністю Бога. Богу не потрібно було створювати зло, а, швидше, лише дозволити відсутність добра.

Розглянемо приклад із книги Йова, розділи 1-2. Диявол забажав знищити Йова і Бог дозволив йому робити все, крім убивства патріарха. Господь дозволив цьому статися, щоби довести дияволу, що праведність Йова основана на любові до Бога, а не через Його численні благословення. Тільки один Бог контролює все, що відбувається. Сатана не може нічого зробити, якщо лише не отримає на це Його «дозвіл». Бог не створював зло, але Він дозволяє існування зла. Якби Бог не передбачив можливості для існування зла, тоді б люди та ангели служили Йому з примусу, а не за вибором. Він не бажає «роботів», які би робили те, що в них «запрограмували». Бог залишив можливість для існування зла, щоб ми могли володіти свободою волі, вільним вибором і можливістю приймати рішення – служити Йому, чи ні.

Таким чином, на ці питання немає відповіді, повністю зрозумілої для нас. Ми, обмежені людські істоти, ніколи не зможемо повністю осягнути безмежного Бога (Римлянам 11:13-34). Інколи ми вважаємо, що розуміємо, чому Бог робить щось, щоб лише вияснити з часом, що Божественна ціль була зовсім іншою, ніж ми собі уявляли. Бог дивиться на речі з перспективи вічності, а ми дивимось на них із земної точки зору. Для чого Бог помістив людину на землю, знаючи, що Адам і Єва згрішать і, таким чином, принесуть зло, смерть та страждання всьому людству? Чому Він просто не створив нас усіх і не залишив у Раю, де ми були би досконалими і не стикалися би зі стражданнями? Найкраща відповідь, яку можна дати на ці запитання, така: Бог не хотів раси роботів, які не мають свободи волі. Бог мав дозволити зло, щоб ми володіли істинним правом вибору – поклонятись Йому, чи ні. Якби нам ніколи не довелося страждати чи відчувати зло, чи знали б ми тоді, наскільки чудовий Рай?

Отже, Бог не створював зло, але Він дозволив йому існувати. Якби Він не зробив цього, то ми би поклонялись Йому з примусу, а не за вибором нашої власної волі.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи було зло створене Богом?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries