settings icon
share icon
Запитання

Чи сумісна концепція «ці» з християнською вірою?

Відповідь


«Ці» можна визначити як «енергетичну силу, що дає життя всьому». Концепція «ці» виникла з даосизму, який навчає, що розвиток і зміцнення внутрішньої «ці» надає духовні й фізичні переваги. Це досягається за допомогою медитації, вправ та інших технік. Кінцева мета традиційної китайської медицини, голкотерапії та деяких бойових мистецтв (наприклад, тайцзіцюань) полягає в урівноваженні й підсиленні «ці» на фізичному, розумовому, емоційному і духовному рівнях.

Концепція «ці» навіть за своїм визначенням несумісна з християнською вірою. Головна доктрина християнства полягає в тому, що Бог створив усе через Ісуса Христа (див. Буття 1:1 та Івана 1:1-4). Він дає життя та через Ісуса все підтримує (див. Псалом 146:9 і Колосянам 1:16-17).

Хтось може заперечити, що «ці» – це просто альтернативний термін для позначення «життя», яке Господь вдихнув в Адама (Буття 2:7). Але ми не можемо перенести «ці» у християнську віру, бо філософія, на якій вона ґрунтується (даосизм), також несумісна з християнством. Наприклад, даоський погляд на «бога» полягає в тому, що кожна людина має своє власне визначення того, що таке «бог», і це визначення цілковито прийнятне – не будучи ні правильним, ні неправильним. У християнській вірі Бог не визначається сприйняттям людей. Навпаки, Він відкриває нам Себе (див. Єремії 29:13-14). Хоча Він безмежний і перебуває за межами повного людського розуміння, Він відкрив дещо про Себе та Його можливо пізнати особисто. У християнстві Ісус Христос – єдиний шлях до справжніх стосунків із Богом (див. Івана 14:5-7).

Ідея «ці» не може бути відокремлена від духовного аспекту. Коли людина входить у духовну царину, вона зустрічається або з Богом, або з демонами. У Старому Завіті Бог заборонив Ізраїлю займатися певними окультними практиками. Це призначалося для їхнього ж захисту – заборонені дії призвели би до контакту з демонічними силами (див. Второзаконня 18:9-13).

Такі невинні на перший погляд практики, як спроба врівноважити або посилити свою «ці», насправді можуть принести певну видиму користь – або, принаймні, не призвести до «негативних» наслідків – проте якщо ці практики не відповідають біблійному світогляду, їх слід уникати. «Ці» – це підробка того життя, яке пропонує Христос (див. Івана 10:10).

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Чи сумісна концепція «ці» з християнською вірою?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries