settings icon
share icon
Запитання

Чому Бог звелів влаштувати геноцид/знищити ханаанеян, включаючи жінок і дітей?

Відповідь


У 1 Самуїла 15:2-3 Бог наказав Саулові та ізраїльтянам: «Так сказав Господь Саваот: Я згадаю, що зробив був Амалик Ізраїлеві, що клав йому перешкоду на дорозі, коли він виходив із Єгипту. Тепер іди, і поб'єш Амалика, і вчиниш закляттям усе, що його, і не змилосердишся над ним. І позабиваєш усе, від чоловіка аж до жінки, від дитини й аж до немовляти, від вола й аж до штуки дрібної худобини, від верблюда й аж до осла». Він також давав схожі накази, коли ізраїльтяни входили в обіцяну землю (Повторення Закону 2:34; 3:6; 20:16-18). Чому Він наказував ізраїльтянам винищувати цілі народи, включаючи жінок і дітей?

Це – складне питання. Ми не до кінця розуміємо це, але віримо, що Він справедливий, і визнаємо, що ми нездатні повністю осягнути суверенного, нескінченного та вічного Бога. Розглядаючи такі складні питання, нам слід пам'ятати, що Його шляхи вищі за наші шляхи, і Його думки вищі за наші думки (Ісаї 55:9; Римлянам 11:33-36). Ми маємо бути готові довіряти Йому та вірити в Нього, навіть якщо не розуміємо Його шляхів.

На відміну від нас, Бог знає майбутнє. Він знав, що станеться, якщо Ізраїль повністю не викоренить амаликитян, – вони могли в майбутньому повернутися, щоб відімстити. Саул стверджував, що вбив усіх, окрім амаликитянського царя Агага (1 Самуїла 15:20). Очевидно, що він обманув, – амаликитянам потрібно було лише кілька десятиліть, аби поневолити сім'ї Давида та його людей (1 Самуїла 30:1-2). Після того, як Давид і його воїни напали та звільнили свої родини, 400 амаликитян утекли. Якби Саул виконав Боже повеління, цього ніколи би не сталося. Через декілька сотень років нащадок Агага, Аман, спробував знищити весь єврейський народ (див. книгу Естер). Отже, неповний послух Саула мало не призвів до знищення юдеїв. Бог знав, що це станеться, тому і віддав такий наказ.

Щодо ханаанеян Господь звелів: «Тільки з міст тих народів, які Господь, Бог твій, дає тобі на володіння, не позоставиш при житті жодної душі, бо конче вчиниш їх закляттям: Хіттеянина, і Амореянина, і Ханаанеянина, і Періззеянина, і Хіввеянина, і Євусеянина, як наказав був тобі Господь, Бог твій, щоб вони не навчили вас робити такого, як усі їхні гидоти, що робили вони богам своїм, бо тоді згрішите ви перед Господом, Богом своїм» (Повторення Закону 20:16-18). Ізраїльтяни не змогли виконати й цього завдання, і сталося саме те, що передбачав Бог (Суддів 2:1-3; 1 Царів 11:5; 14:24; 2 Царів 16:3-4). Він наказував знищувати цих людей не через власну жорстокість, а щоб відвернути ще більше зло в майбутньому.

Напевно, найскладнішим у цих Божих вказівках є те, що Він також наказував убивати дітей і немовлят. Навіщо було вбивати невинних дітей? 1) Діти не є невинними (Псалом 50:7; 57:4). 2) Ці діти, найімовірніше, виросли би послідовниками гріховних релігій і практик своїх батьків. 3) Зупинивши їхнє життя в ранньому віці, Бог дозволив їм увійти до раю. Ми твердо віримо, що всі померлі діти приймаються на небеса з Його милості та благодаті (2 Самуїла 12:22-23; Марка 10:14-15; Матвія 18:2-4).

Так, це не дає вичерпної відповіді на всі запитання. Нам слід зосередитися на довірі Богові, навіть коли ми не розуміємо Його «шляхів». Ми також маємо пам'ятати, що Він розглядає речі з позиції вічної перспективи і що Його шляхи вищі за наші. Господь справедливий, праведний, святий, люблячий і милосердний. Для нас може бути таємницею те, як виявляються ці риси Його характеру, але це не означає, що Він – не такий, яким Його описує Біблія.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чому Бог звелів влаштувати геноцид/знищити ханаанеян, включаючи жінок і дітей?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries