settings icon
share icon
Запитання

Що Біблія говорить про віру?

Відповідь


У посланні Євреям 11:1 сказано: «А віра – то підстава сподіваного, доказ небаченого». Імовірно, жодна інша складова християнського життя не є важливішою за віру. Ми не можемо її купити, продати або поділитися з кимось. Отже, що таке віра та яку роль вона відіграє в християнському житті? Словник визначає віру як «переконання, прихильність або довіру до когось чи чогось, зокрема без логічних доказів». Інше визначення віри: «довіра й посвячення Богові». Біблія значно більше говорить про віру та її важливість. Справді, вона настільки важлива, що без неї ми не можемо бути з Господом і догодити Йому (Євреям 11:6). Вірити означає покладатися на єдиного, істинного Бога, фактично не бачачи Його.

Звідки походить віра? Віра – це не те, що ми викликаємо в собі самі; ми з нею не народжуємося і вона не є результатом вивчення чи прагнення до духовного. В Ефесянам 2:8-9 написано, що Бог дає віру як дар, а не тому, що ми заслужили чи гідні її. Вона не від нас, а від Господа. Ми не можемо домогтися її силою чи зробити вибір на її користь. Вона просто дана нам Богом разом із Його благодаттю та милосердям, згідно з Його святим планом і цілями; завдяки цьому вся слава належить Йому.

Навіщо нам потрібна віра? Господь відрізняє тих, хто належить Йому, від усіх інших за допомогою віри. Все надзвичайно просто – нам потрібна віра, щоб догодити Богові. Йому приємно, коли ми віримо в Нього, хоча й не можемо Його бачити. Послання Євреям 11:6 повідомляє, що «тим, хто шукає Його, Він дає нагороду». Це не означає, що ми віримо в Господа, просто щоб отримати щось від Нього. Однак Він із радістю благословляє тих, хто покірний і вірний Йому. Ми бачимо прекрасний приклад цього в Луки 7:50. Розмовляючи з грішною жінкою, Христос дає нам уявлення про те, в чому полягає користь віри: «Твоя віра спасла тебе, – іди з миром собі!». Жінка поклалася на Ісуса з вірою і Він винагородив її за це. Врешті-решт, віра – це те, що підтримує нас до кінця, тому що саме завдяки їй ми знаємо, що пробуватимемо на небесах із Богом усю вічність. «Ви Його любите, не бачивши, і віруєте в Нього, хоч тепер не бачите, а вірувавши, радієте невимовною й славною радістю, бо досягаєте мети віри вашої – спасіння душам» (1 Петра 1:8-9).

Приклади віри. 11-й розділ послання Євреям відомий як «розділ віри», тому що в ньому описані подвиги віри. Завдяки вірі Авель приніс жертву Господу (вірш 4); завдяки вірі Ной спорудив ковчег, не знаючи, що таке дощ (в. 7); вірою Авраам покинув свій дім, послухавшись Божого повеління піти в невідомий край, а потім добровільно запропонував свого єдиного сина в жертву (8-10, 17); вірою Мойсей вивів ізраїльтян з Єгипту (23-29); вірою Рахав прийняла ізраїльських вивідувачів і врятувала своє життя (в. 31). У цьому розділі згадується багато інших героїв віри, «що вірою царства побивали, правду чинили, одержували обітниці, пащі левам загороджували, силу огненну гасили, утікали від вістря меча, зміцнялись від слабости, хоробрі були на війні, обертали в розтіч полки чужоземців» (33-34). Очевидно, що наявність віри демонструється діями.

Віра – наріжний камінь християнства. Без демонстрації віри й довіри Богові ми не маємо місця поруч із Ним. Ми переконані в Його існуванні завдяки вірі. У більшості людей є туманне уявлення про те, яким є Господь, але їм не вистачає поваги, необхідної, щоб Він посів особливе місце в їхньому житті. Цим людям бракує істинної віри, необхідної для вічних стосунків із Богом, Який любить їх. Іноді нам може бракувати віри, проте, оскільки це Божий дар Його дітям, іноді Він дає випробування, аби підтвердити реальність нашої віри, а також зміцнити її. Тому Яків радить нам вважати це за «повну радість», бо випробування нашої віри дають терпеливість, і ми зростаємо в ній, надаючи докази того, що наша віра є реальною (Якова 1:2-4).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що Біблія говорить про віру?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries