settings icon
share icon
Запитання

Що таке відродження через хрещення?

Відповідь


Відродження через хрещення є переконанням, що останнє необхідне для спасіння, або, точніше кажучи, що людина не буде відроджена, поки не пройде обряд водного хрещення. Про відродження через хрещення проповідують численні християнські конфесії, але найбільш ревно воно підтримується церквами реставраціоністського руху, зокрема Церквою Христа та Міжнародною церквою Христа.

На підтвердження своїх переконань прихильники цієї теорії вказують на такі біблійні тексти, як Марка 16:16; Івана 3:5; Дії 2:38; 22:16; Галатам 3:27 і 1 Петра 3:21. Справді, на перший погляд ці місця вказують, що хрещення необхідне для спасіння. Проте існують переконливі біблійні та контекстуальні тлумачення цих віршів, які не підтримують відродження через хрещення.

Прихильники відродження через хрещення зазвичай дотримуються чотирикомпонентної формули отримання спасіння. Вони стверджують, що людина має повірити, покаятися, сповідатися й охреститися, щоб спастися. На їхню думку, деякі біблійні тексти вказують на те, що кожна з цих дій є необхідною для спасіння. Наприклад, у Римлянам 10:9-10 спасіння пов'язане зі сповіддю, а в Дії 2:38 – з покаянням і хрещенням.

Покаяння, згідно з Біблією, потрібне для спасіння. Покаяння – це перетворення розуму. Відносно спасіння покаяння є зміною нашої позиції – від відкидання Христа до Його прийняття. Воно не є кроком, відокремленим від рятівної віри, а, швидше, її важливим аспектом. Ніхто не може прийняти Ісуса Христа як Спасителя з благодаті через віру, не змінивши думку про те, ким Він є і що Він здійснив.

Сповідь, відповідно до Біблії, є демонстрацією віри. Якщо людина насправді прийняла Ісуса Христа як Спасителя, результатом цього буде проголошення віри іншим людям. Якщо людина соромиться Христа або проповіді Благої Звістки, то, швидше за все, вона не зрозуміла Євангеліє та не пережила спасіння, надане Христом.

Хрещення, згідно з Біблією, є ототожненням із Христом. Воно ілюструє єднання віруючих з Ісусом у смерті, похованні та воскресінні (Римлянам 6:3-4). Як і зі сповіддю, якщо людина не бажає хреститися – відмовляється визнати своє життя викупленим Ісусом Христом – то вона, імовірно, не стала новим творінням (2 Коринтянам 5:17) через віру в Ісуса Христа.

Прихильники відродження через хрещення не вважають ці чотири компоненти ділами, якими людина заробляє собі спасіння. Покаяння, сповідь тощо не роблять людину гідною спасіння. Натомість вони вважають, що віра, покаяння, сповідь і хрещення є «ділами послуху» – ділами, які людина має здійснити, перш ніж Бог подарує спасіння. І хоча загальноприйняте протестантське розуміння полягає в тому, що віра – це єдине, що необхідне для спасіння, прихильники цієї теорії вважають хрещення – а деколи і покаяння, і сповідь – додатковими елементами, які Бог вимагає для забезпечення спасіння.

Недолік цієї позиції полягає в тому, що існують біблійні тексти, які чітко та недвозначно називають віру єдиною вимогою для спасіння. В Івана 3:16, одному з найвідоміших віршів у Святому Письмі, говориться: «Так-бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне». У книзі Дії 16:30 тюремник-филип'янин питає апостола Павла: «Що треба робити мені, щоб спастися?». Якби Павло хотів викласти чотирикомпонентну формулу, то це була чудова нагода. Але відповідь Павла була простою: «Віруй у Господа Ісуса, – і будеш спасений» (Дії 16:31). Не хрещення, не сповідь, а лише віра.

Є буквально десятки віршів у Новому Завіті, які пов'язують спасіння з вірою, не наводячи в контексті жодних додаткових вимог. Якщо хрещення або що-небудь ще необхідне для спасіння, тоді всі ці вірші хибні, а Біблія містить суперечності і відтак не заслуговує на нашу довіру.

Доскональне вивчення Нового Завіту щодо різних вимог для спасіння не вимагається. Спасіння – це не процес чи багатоступенева формула. Спасіння – це дар, а не рецепт. Що нам робити, аби спастися? Повіривши в Господа Ісуса Христа, ми будемо спасенні.



English


Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке відродження через хрещення?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries