settings icon
share icon
Запитання

Чи залишається християнин-відступник спасенним?

Відповідь


Це питання обговорювалося впродовж багатьох років нескінченну кількість разів. Слово «відступник» не зустрічається в Новому Завіті, але використовується в Старому – переважно щодо Ізраїлю. Євреї, хоча вони й були обраним Божим народом, постійно відступали від Нього та нехтували Його Словом (Єремії 8:9). Саме тому їм доводилося знову і знову приносити жертви за гріх, аби відновити свої стосунки з Богом, Якого вони засмучували. Християни, однак, отримали досконалу й остаточну жертву Христа і не потребують подальших жертв за свої гріхи. Сам Бог забезпечив наше спасіння (2 Коринтянам 5:21), і оскільки ми врятовані Ним, то істинний християнин не може відступити.

Християни грішать (1 Івана 1:8), але християнське життя не має характеризуватися як гріховне життя. Віруючі є новим творінням (2 Коринтянам 5:17). У нас перебуває Святий Дух, що приносить добрі плоди (Галатам 5:22-23). Християнське життя має бути зміненим життям. Християни прощені незалежно від того, скільки разів вони згрішать, але, водночас, вони мають удосконалюватися, наближаючись до Бога та стаючи більш схожими на Христа. Можуть виникнути серйозні сумніви щодо людей, які називають себе віруючими, але життя яких говорить про протилежне. Так, істинний християнин, що тимчасово падає в гріх, залишається спасенним, але, водночас, людина, життя якої контролюється гріхом, не є справжнім християнином.

А як щодо людей, які відкидають Христа? Біблія говорить нам, що якщо людина відкидає Христа, то вона ніколи насправді Його не знала. «Вони вийшли від нас, але не були нашими, бо якби були з наших, то залишилися би з нами, але це сталося, щоб виявилося, що не всі вони є з наших» (1 Івана 2:19; тут і далі – Четвертий сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Людина, яка відкидає Христа й відступає від віри, демонструє, що ніколи Йому не належала. Ті, що належать Христові, залишаються з Ним. Ті ж, які зрікаються своєї віри, ніколи з Ним не були. «Вірне слово: якщо ми з Ним померли, то з Ним і житимемо; якщо терпимо, то будемо з Ним і царювати; якщо відречемося, то й Він відречеться від нас; якщо ми невірні, то Він залишиться вірним, бо Себе зректися не може» (2 Тимофію 2:11-13).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи залишається християнин-відступник спасенним?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries