settings icon
share icon
Запитання

Що таке заступницьке викуплення?

Відповідь


«Заступницьке викуплення» стосується того факту, що Ісус Христос помер замість усіх грішників. Святе Письмо навчає, що всі люди грішні (див. Римлянам 3:9-18, 23), а покарання за наші гріхи – смерть. Римлянам 6:23 говорить: «Бо заплата за гріх – смерть, а дар Божий – вічне життя в Христі Ісусі, Господі нашім!»

Цей вірш навчає нас декільком моментам. По-перше, ми всі повинні вмерти і провести вічність у пеклі, несучи покарання за свої гріхи. Проте, по-друге, через Ісуса Христа нам доступне вічне життя із Господом на Небесах. Це і є Його заступницьким викупленням.

Ісус Христос помер замість нас, будучи розп’ятим на хресті. Ми самі мали висіти на тому хресті за своє життя у гріху, але Христос прийняв на Себе наше покарання. «Бо Того, Хто не відав гріха, Він учинив за нас гріхом, щоб стали ми Божою правдою в Нім!» (2 Коринтянам 5:21). Він зайняв наше місце як заступник, приймаючи те, на що насправді заслуговуємо ми.

«Він тілом Своїм Сам підніс гріхи наші на дерево, щоб ми вмерли для гріхів та для праведности жили; Його «ранами ви вздоровилися» (1 Петра 2:24). Тут ми знову бачимо, що Христос прийняв на Себе наші гріхи, щоб заплатити за нас. У наступному розділі читаємо: «Бо й Христос один раз постраждав був за наші гріхи, щоб привести нас до Бога, Праведний за неправедних, хоч умертвлений тілом, але Духом оживлений» (1 Петра 3:18). Ці вірші говорять не лише про «заступництво», яке Христос звершив за нас, але й про те, що Він приніс «викуплення», тобто, сплатив викуп, призначений за гріхи людства.

Ще один текст, який говорить про «заступницьке викуплення», записаний у книзі пророка Ісаї 53:5. У цьому вірші йдеться про близький прихід Христа, Який повинен був померти на хресті за наші гріхи. Під час читання зверніть увагу на деякі слова: «А ВІН був ранений за НАШІ гріхи, за НАШІ провини ВІН мучений був, – кара на НЬОМУ була за НАШ мир, ЙОГО ж ранами НАС уздоровлено!»

Самотужки ми ніколи не змогли би сплатити ціну гріха. А навіть якби і змогли, то просто були би покарані і навіки поміщені в пекло. Але Христос, Божий Син, добровільно прийшов на землю, щоб заплатити за наші гріхи. Через це ми маємо можливість не тільки отримати прощення гріхів, а й провести вічність із Ним. Для цього ми повинні повірити в те, що Ісус здійснив на хресті. Ми не можемо самі себе спасти – ми потребуємо свого Заступника.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке заступницьке викуплення?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries