settings icon
share icon
Запитання

Чи співають ангели?

Відповідь


Питання про те, чи співають ангели, може видатися незвичним, бо за загальноприйнятою думкою в цьому немає жодних сумнівів. Ми часто бачимо картини з ангелами, зображеними з пісенниками чи арфами або іншим чином пов'язаними з музикою. Люди також часто посилаються на різдвяну історію: «Адже ангели співали пастухам, коли народився Ісус, хіба ж ні?». Але справа в тому, що в біблійній історії Різдва спів не згадується. Насправді, біблійних свідчень про те, що ангели співають, украй мало.

Текст, який, напевно, найбільш безпосередньо торкається даного питання, записаний у Йова 38:7. У ньому йдеться, що під час створення світу «разом співали всі зорі поранні та радісний окрик здіймали всі Божі сини». У паралелізмі єврейської поезії «зорі поранні» прирівнюються до «Божих синів», а співи – до радісних вигуків. Здається, що все досить просто: ангели співають. Однак єврейське слово, перекладене як «співали», не завжди означає музику. Його також можна перекласти як «радісно вигукували», «голосно вигукували» або просто «раділи». Крім того, ангели тут конкретно не згадуються.

П'ятий розділ Об'явлення – це ще один уривок, який може вказувати на те, що ангели співають. У 9-му вірші йдеться про істот, які «нову пісню співають» на небесах. Ці істоти є двадцятьма чотирма старцями та чотирма живими істотами – можливо, ангельськими, проте конкретно вони не згадуються. Потім, в 11-му вірші, чути «голос багатьох Анголів». Чути «голос», а не «спів». Слова ангельського війська у 12-му вірші дуже схожі на слова пісні у 9-му, але слова ангелів прямо не названі піснею. Отже, в Об'явленні 5 немає переконливих доказів того, що ангели співають.

А як щодо різдвяної історії? В Євангелії від Луки 2:13-14 сказано: «І ось раптом з'явилася з Анголом сила велика небесного війська, що Бога хвалили й казали: "Слава Богу на висоті..."». Зверніть увагу, що ангели знову-таки «казали», а не «співали». Оскільки спів – це тип мовлення, то в цьому уривку не виключено, що вони співали, проте питання все одно залишається відкритим.

Отже, Біблія остаточно не відповідає на те, чи співають ангели. Бог створив людство з вродженою схильністю до музики та співу, особливо стосовно прославлення (Ефесянам 5:19). Ми часто використовуємо спів, звеличуючи Господа. Той факт, що слова ангелів у Луки 2 та Об'явленні 5 є словами хвали, вираженими в поетичній формі, підтверджує думку про те, що вони можуть співати. І видається логічним, що Бог міг створити ангелів з такою ж схильністю до співу, як і в людей. Але ми не можемо бути категоричними щодо цього питання. Незалежно від того, співали ангели в Біблії чи говорили, вони поклонялися та вихваляли Бога. Ми маємо наслідувати їхній приклад!

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи співають ангели?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries