settings icon
share icon
Запитання

Що таке любов-агапе?

Відповідь


Грецьке слово «агапе» в Новому Завіті часто перекладається як «любов». Чим же агапе відрізняється від інших видів любові? Суть любові-агапе – це прихильність, доброзичливість і свідоме захоплення об’єктом любові. Агапе не використовується в Новому Завіті для позначення романтичних або сексуальних почуттів. Вона також не відноситься до близької дружби або братської любові, щодо яких використовується грецьке слово «філія». Любов-агапе включає в себе вірність, посвячення та дію волі. Вона відрізняється від інших видів любові своєю високою моральністю і сильним характером. Любов-агапе чудово описана в 1 Коринтянам 13.

Слово «агапе» використовується в різних контекстах, та в Новому Завіті воно набуває особливого значення. Воно використовується для опису любові, що походить від Бога, чия природа є самою любов’ю: «…Бог є любов» (1 Івана 4:8; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Він не просто любить – Він і є любов’ю. Все, що Господь робить, походить з Його любові. Агапе також використовується для опису нашої любові до Бога (Луки 10:27), відданої пошани слуги до свого пана (Матвія 6:24) і прихильності людини до цього світу (Івана 3:19).

Любов, яка характеризує Бога, не є сентиментальним почуттям. Він любить, бо це Його природа і це виявляє Його сутність. Господь любить нелюбимих не через те, що ми заслуговуємо на любов або маємо якісь хороші риси, а тому, що любити – це Його природа, і Він має бути вірним Своїй природі.

Любов-агапе завжди виявляється в тому, що вона здійснює. Божа любов найяскравіше виявляється на хресті: «Але Бог, Який багатий на милість, через велику Свою любов, якою нас полюбив, – нас котрі були мертві через наші переступи, оживив разом із Христом, адже ви спасенні благодаттю» (Ефесянам 2:4-5). Ми не заслужили такої жертви, «але Бог виявляє Свою любов до нас тим, що Христос за нас помер, коли ми були ще грішниками» (Римлянам 5:8). Божа любов-агапе незаслужена, милосердна й постійно діє на благо своїм об’єктам. Біблія каже, що ми – не достойні Його щедрої любові-агапе (1 Івана 3:1). Ця Божа любов привела до принесення в жертву Сина Божого за тих, кого Він любить (Івана 3:16-18).

Ми також маємо любити інших любов’ю-агапе – чи то наших братів у Христі (Івана 13:34), чи то заклятих ворогів (Матвія 5:44). Ісус навів притчу про доброго самарянина як приклад жертви заради інших, навіть заради тих, кому абсолютно байдуже на нас. Любов-агапе, виявлена Христом, не ґрунтується на почуттях; навпаки – це свідомий акт волі, радісне рішення поставити благополуччя інших вище за своє власне.

Любов-агапе не приходить до нас у природний спосіб. Через свою гріховну природу ми нездатні виявляти таку любов. Якщо ми хочемо любити так, як любить Бог, ця любов-агапе може походити тільки з її Джерела. Це любов, яка «влилася в наші серця через даного нам Святого Духа», коли ми стали Його дітьми (Римлянам 5:5; пор. з Галатам 5:22). «Ми пізнали любов з того, що Він [Ісус] поклав Свою душу за нас; і ми маємо класти душі за братів» (1 Івана 3:16). Завдяки любові Бога до нас ми маємо здатність любити одне одного.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке любов-агапе?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries