settings icon
share icon
Запитання

Чи існує загробне життя?

Відповідь


Книга Йова ставить питання про загробне життя дуже просто: «Адже якщо людина помре, то чи зможе знову жити?» (Йова 14:14; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Поставити питання легко, але набагато складніше знайти когось авторитетного й досвідченого, хто міг би дати відповідь.

Ісус Христос – єдиний, хто може розповісти про загробне життя з реальним авторитетом (і досвідом). Говорити про небеса Йому дає право те, що Він звідти прийшов: «Ніхто не підіймався на небо, тільки Той, Хто зійшов з неба: Син Людський, Який на небі» (Івана 3:13). Господь Ісус, маючи безпосередній досвід перебування на небесах, відкриває нам три основні істини щодо життя після смерті:
1. Загробне життя існує.
2. Коли людина вмирає, є два місця, куди вона може відправитися.
3. Є лише один спосіб забезпечити позитивний досвід після смерті.

По-перше, Ісус багато разів підтверджує існування загробного життя. Наприклад, зустрівшись із садукеями, що відкидали вчення про воскресіння, Він сказав: «А про мертвих, які воскресають, хіба ви не читали в книгах Мойсея про те, що сказав йому Бог біля куща: Я – Бог Авраама, і Бог Ісаака, і Бог Якова? Він – Бог не мертвих, а живих! Отже, ви дуже помиляєтеся!» (Марка 12:26-27). За словами Христа, ті, хто помер багато століть тому, були живі з Богом у той момент.

В іншому уривку Він утішає Своїх учнів (і нас), розповідаючи їм про загробне життя та кажучи, що вони можуть розраховувати на перебування з Ним на небесах: «Хай не тривожиться ваше серце: вірте в Бога і в Мене вірте. У домі Мого Отця багато осель. А якби не так, то Я сказав би вам, оскільки йду приготувати вам місце. І коли піду та приготую вам місце, то Я знову прийду і візьму вас до Себе, щоби де Я, там і ви були» (Івана 14:1-3).

Ісус також авторитетно каже про два різні місця, що чекають на нас у загробному житті. У притчі про багатія й Лазаря Він каже: «Сталося, що бідний помер, і віднесли його ангели на лоно Авраама; помер же й багатий, і його поховали. І, терплячи муки аду, він звів свої очі й побачив здалека Авраама та Лазаря на його лоні» (Луки 16:22-23). Зверніть увагу, що для померлих не існує проміжного стану – вони вирушають прямо до місця своєї вічної долі. Христос також навчав про долю праведних і нечестивих в Матвія 25:46 та Івана 5:25-29.

Він наголошував, що вічну долю людини визначає віра в єдинородного Божого Сина. Потреба у вірі очевидна: «Бо так Бог полюбив світ, що дав Свого Єдинородного Сина, щоб кожний, хто вірить у Нього, не загинув, але мав життя вічне. Адже не послав Бог Свого Сина у світ, щоб судити світ, але щоби через Нього спасти світ. Хто вірить у Нього, не буде засуджений, а хто не вірить, той уже засуджений, бо не повірив в Ім'я Єдинородного Божого Сина» (Івана 3:16-18).

Для тих, хто кається у своїх гріхах і визнає Ісуса Христа своїм Спасителем, загробне життя складатиметься з вічності в насолоді Богом. Але для тих, хто відкидає Христа, загробне життя буде зовсім іншим. Ісус описує їхню долю як «темряву; там буде плач і скрегіт зубів» (Матвія 8:12). Знаючи про загробне життя більше за будь-кого іншого, Він закликає нас зробити мудрий вибір: «Входьте вузькими ворітьми, бо широкі ті ворота й широка та дорога, що ведуть до загибелі, – і багато є тих, які ними входять, але вузькі ті ворота й тісна та дорога, що ведуть до життя, – і мало є тих, хто їх знаходить» (Матвія 7:13-14).

Кажучи про життя після смерті, канадський учений Дж. Харді висловився так: «У мене є лише два питання. Перше: чи переміг хтось смерть? Друге: чи проклав він для мене шлях, завдяки якому я міг би повторити це?». Відповідь на обидва питання Харді – так. «Хтось» переміг смерть і дав можливість кожному, хто покладає на Нього надію, також подолати її. Ніхто з тих, хто вірить в Ісуса Христа, не мають боятися смерті, і ми можемо радіти спасінню Господа: «Коли ж це тлінне зодягнеться в нетління, а смертне зодягнеться в безсмертя, тоді збудуться написані слова: Смерть поглинута перемогою! Смерте, де твоя перемога? Де твоє, смерте, жало?» (1 Коринтянам 15:54-55).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи існує загробне життя?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries