settings icon
share icon
Запитання

Хто такі велетні?

Відповідь


Велетні (грішні гіганти) були результатом зв’язку між синами Божими та дочками людськими, як згадується в книзі Буття 6:1–4. Точиться чимало суперечок щодо визначення особистості «синів Божих». На нашу думку, «синами Божими» були грішні ангели (демони), які парувалися з людськими жінками та / або опановували чоловіками для парування з жінками. Ці стосунки призвели до нащадків-велетнів, що були «люди, відомі од віку» (Буття 6:4).

Чому демони робили це? Біблія не дає нам конкретної відповіді. Демони є злими, зіпсутими істотами, тому нічого дивного в їхніх вчинках немає. Щодо мотивації, то найкращим припущенням є те, що демони намагалися зіпсувати лінію людського роду для запобігання приходу Месії – Ісуса Христа. Бог пообіцяв, що Месія прийде від поріддя Єви (Буття 3:15) та розтопче голову змія – сатани. Отже, напевно, демони намагалися запобігти цьому, занапащаючи людський рід і роблячи неможливим народження безгрішного Месії. Знову ж таки, дана теорія не є однозначною біблійною відповіддю, хоча є цілком правдоподібною та не суперечить біблійному вченню.

Ким були велетні? Згідно з єврейськими та іншими переданнями (книга Єноха та інші небіблійні писання), вони були расою гігантів і супергероїв, що чинили багато зла. Їхні величезні розміри й сила, напевно, виникли від змішання демонічної «ДНК» з людськими генами. Все, що Біблія конкретно говорить про них, це те, що вони були «велетні – люди, відомі од віку» (Буття 6:4). Велетні не були прибульцями – вони були реальними, фізичними істотами, які виникли через зв’язок між синами Божими та людськими дочками (Буття 6:1–4).

Що трапилося з ними? Велетні були однією з головних причин великого Потопу за часів Ноя. Відразу після згадки про велетнів, Боже Слово говорить нам: «Побачив Господь Бог, що зло людей розмножилося на землі, що кожний у своєму серці весь час пильно роздумує про зло, і стало тяжко Богові, Який створив людину на землі, і замислився Він. І Бог промовив: Зітру людину, яку Я створив, з поверхні землі – від людини до худоби, від плазунів до небесних птахів, – бо розкаявся Я, що створив їх» (Буття 6:5-7). Тому Бог наслав на всю землю потоп, знищивши всіх (включаючи велетнів), окрім Ноя, його сім’ї та тварин (Буття 6:11–22).

Чи існували велетні після потопу? Коли ізраїльтяни відправили розвідників до Ханаанської землі, ті повідомили Мойсею: «Там ми бачили велетнів! А ми були перед ними, наче сарана. І такими були ми перед ними» (Числа 13:33). Тим не менше, цей текст не говорить, що велетні були там насправді, а лише те, що розвідники вірили, що бачили велетнів. Більш імовірно, що там вони побачили дуже великих людей, помилково прийнявши їх за велетнів. Тим не менше, можливо, що після потопу демони знову парувалися з людськими жінками, даючи життя новим велетням. Як би не було, ці «гіганти» були знищені ізраїльтянами під час їхнього вторгнення до Ханаану (Ісуса Навина 11:21–22) та пізніше в історії (Повторення Закону 3:11; 1 Самуїла 17).

Що перешкоджає демонам «продукувати» нових велетнів сьогодні? Імовірно, що Бог поклав край поєднанню демонів з людьми, вкинувши всіх демонів, що робили це, в безодню. Послання Юди 1:6 говорить нам: «І ангелів, які не зберегли свого початкового стану, але покинули своє житло, затримав у вічних кайданах під темрявою для суду великого дня». Очевидно, що не всі демони перебувають у кайданах сьогодні, тому має існувати група тих, що скоїли важчий гріх, аніж первісне падіння. Можливо, що демони, які парувалися з людськими жінками, є тими, кого затримано «у вічних кайданах». Це припинило спроби інших демонів повторити це.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Хто такі велетні?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries