settings icon
share icon
Запитання

Що таке іслам і у що вірять мусульмани?

Відповідь


Релігія ісламу була заснована на початку VII століття н.е. людиною на ім’я Мухаммед. Він стверджував, що його відвідав ангел Гавриїл. Під час цих ангельських відвідувань, що тривали близько 23 років до самої смерті Мухаммеда, ангел нібито відкрив йому слова Бога (званого «Аллахом» в арабському світі та мусульманами). Із цих продиктованих одкровень склали Коран – священну книгу ісламу. Іслам навчає, що Коран є найвищим авторитетом та останнім одкровенням Аллаха.

Мусульмани, послідовники ісламу, вважають, що Коран є першо-сутнім і досконалим словом Аллаха. Крім того, багато мусульман відкидають усі інші мовні версії Корану. На їхню думку, переклад не є справжньою версією Корану, який існує лише арабською мовою. Хоча Коран є головною священною книгою, Сунна вважається другим джерелом релігійної освіти. Сунна була написана послідовниками Мухаммеда про те, що він говорив, робив і чому навчав.

Ключове вірування ісламу полягає в тому, що Аллах є єдиним істинним Богом, а Мухаммед – його пророк. Прийнявши ці прості переконання, людина може навернутися в іслам. Слово «мусульманин» означає «то, хто підкоряється Аллаху». Іслам називає себе єдиною істинною релігією, від якої пішли всі інші релігії (включаючи юдаїзм і християнство).

Мусульмани основують своє життя на п’яти основних принципах:

1. Свідоцтво віри: «Не існує іншого Бога, крім Аллаха, і Мухаммед – Його пророк».
2. Молитва: щодня потрібно здійснювати п’ять молитов.
3. Подаяння: треба подавати нужденним, оскільки все надходить від Аллаха.
4. Піст: окрім звичайного посту, всі мусульмани мають поститися під час Рамадану (9-й місяць ісламського календаря).
5. Хадж: хоча б один раз у житті слід здійснити паломництво в Мекку (протягом дванадцятого місяця ісламського календаря).

Ці п’ять принципів – рамки послуху для мусульман – сприймаються серйозно та буквально. Вхід до раю для мусульманина залежить від його слідування цим п’яти стовпам віри.

Щодо християнства, то іслам має кілька подібностей і суттєвих відмінностей. Як і християнство, іслам є монотеїстичним, але, на відміну від християнства, іслам відкидає концепцію Трійці. Іслам приймає деякі частини Біблії, такі як Закон та Євангеліє, але відкидає більшість із них як богохульні та ненатхненні.

Іслам стверджує, що Ісус був звичайним пророком, а не Сином Божим (згідно з віруваннями мусульман, лише Аллах є Богом, тому як Він міг мати Сина?). Ісус, хоч і народився від діви, був створений так само, як і Адам – із пороху земного. Мусульмани вірять, що Ісус не помер на хресті, таким чином, вони заперечують одне з ключових учень християнства.

Нарешті, іслам навчає, що рай досягається за допомогою добрих справ і послуху Корану. Біблія, навпаки, показує, що людина не може порівнюватися зі святим Богом. Лише Його милістю та любов’ю грішники можуть бути спасенні через віру в Христа (Ефесянам 2:8–9).

Очевидно, що іслам і християнство не можуть одночасно бути істиною. Або Ісус був найбільшим пророком, або Мухаммед. Або Біблія є Словом Божим, або Коран. Спасіння досягається або через прийняття Ісуса Христа як Спасителя, або через слідування п’яти стовпам. Знову-таки, обидві релігії не можуть бути правдою. Ця істина – розбіжності даних релігій у найважливіших питаннях – має вічні наслідки.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке іслам і у що вірять мусульмани?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries