settings icon
share icon
Запитання

Що таке Божа воля?

Відповідь


Говорячи про Божу волю, багато дослідників розрізняють три її аспекти, що зустрічаються в Біблії. Перший аспект відомий як декретна, суверенна або прихована Божа воля. Це є «вища» Божа воля. Даний аспект Божої волі походить з визнання Його суверенітету та інших аспектів Його природи. Він зосереджений на тому, що Бог суверенно зумовлює все, що відбуватиметься. Інакше кажучи, немає нічого, що може перебувати поза межами суверенної Божої волі. Цей аспект волі Бога описаний у таких віршах, як Ефесянам 1:11, де ми дізнаємося, що Бог «все здійснює за рішенням Своєї волі» (тут і далі – Четвертий сучасний переклад Українського Біблійного Товариства), та Йова 42:2: «Я знаю, що Ти все можеш, і в Тебе нічого неможливого немає». Таке уявлення про Божу волю базується на тому, що, оскільки Бог є суверенним, то Його волю ніколи не буде змінено. Усе перебуває під Його контролем.

Таке розуміння Його суверенної волі не означає, що Бог є причиною всього, що відбувається. Швидше, воно визнає, що, оскільки Він є суверенним, то має, принаймні, дозволяти або допускати все, що стається. Цей аспект Божої волі має на увазі, що навіть коли Бог пасивно дозволяє чомусь відбуватися, Він має допустити це, оскільки завжди має владу та право втрутитися. Бог завжди може вирішувати – дозволити або зупинити дії та події в цьому світі. Тому, якщо Він дозволяє чомусь відбуватися, то трапляється це з Його волі, у повному розумінні цього слова.

Водночас, якщо суверенна Божа воля часто є прихованою від нас, поки щось не трапиться, існує ще один, очевидний для нас аспект Його волі: Його збагненна або виявлена воля. Як випливає з терміну, цей аспект Божої волі означає, що Бог обрав частково відкрити Свою волю в Біблії. Збагненна воля Бога повідомляє нам про те, що Він бажає, щоб ми робили або не робили. Наприклад, завдяки цьому, ми можемо знати, що Божа воля полягає в тому, щоб ми не крали, щоб любили своїх ворогів, щоб покаялися у своїх гріхах і що ми можемо стати святими, як і Він є святий. Це виявлення Божої волі демонструється і в Його Слові, і в нашій свідомості, за допомогою якої Бог записав Свій моральний закон у серця всіх людей. Закони Бога – чи в Біблії, чи в наших серцях – є обов’язковими для нас. Ми несемо відповідальність, якщо не слідуємо їм.

Розуміння цього аспекту Божої волі припускає, що хоча в нас є сили і можливості для того, щоб не підкорятися Божим заповідям, ми не маємо право це робити. Отже, немає жодного виправдання нашим гріхам, і ми не можемо стверджувати, що, обираючи гріх, ми просто виконували вказівку суверенного Бога або Його волю. Юда слідував суверенній волі Божій, зрадивши Христа, подібно до того, як римляни розіп’яли Його. Але це не виправдовує їхніх гріхів. Від цього їхні вчинки не стали менш поганими чи підступними, і ці люди були винні в тому, що відмовилися від Христа (Дії 4:27-28). Хоча у Своїй суверенній волі Бог дозволяє або допускає гріх, ми, як і раніше, є відповідальними перед Ним за цей гріх.

Третій аспект Божої волі, який ми бачимо в Біблії, це дозвільна або досконала Божа воля. Цей аспект описує ставлення Бога та визначає те, що бажає Він. Наприклад, хоча очевидно, що Бог не отримує задоволення від смерті грішника, також очевидно, що Він допускає його смерть. Цей аспект Божої волі описаний у численних текстах Біблії, які вказують на те, від чого Бог отримує або не отримує задоволення. Наприклад, у 1 Тимофію 2:4 ми бачимо, що Бог бажає, «щоб усі люди спаслися і прийшли до пізнання істини», але ми знаємо, що суверенна Божа воля полягає в тому, що «Ніхто не може прийти до Мене, коли Отець, Який Мене послав, не притягне його, – і Я воскрешу його останнього дня» (Івана 6:44).

Якщо ми не будемо обережні, то можемо з легкістю стати надмірно захопленими або навіть одержимими пошуками «волі» Божої в нашому житті. Шукати Його таємну, приховану або декретну волю – марна справа. Бог вирішив не показувати нам цей аспект Своєї волі. Що ми маємо прагнути дізнатися, – це Його збагненна та виявлена воля. Істинна ознака духовності виявляється тоді, коли ми хочемо пізнати та жити згідно з Божою волею, відкритою у Святому Письмі; що можна узагальнити наступним чином: «Будьте святі, як Я Святий!» (1 Петра 1:15-16). Наш обов’язок полягає в тому, щоб слідувати відкритій Божій волі, а не спекулювати тим, що приховане від нас. У той час, як ми маємо прагнути до того, щоби нами керував Святий Дух, нам ніколи не слід забувати, що Він, насамперед, веде нас до істини і уподібнює до образу Христа, щоб наше життя прославляло Бога. Господь закликає нас жити згідно з кожним словом, що походить з Його вуст.

Жити життям, що відповідає Його виявленій волі, має бути головною метою нашого життя. Римлянам 12:1-2 узагальнює цю істину – ми покликані віддати наші тіла «як живу, святу, приємну Богові жертву, як ваше служіння розуму. І не пристосовуйтеся до цього віку, але змінюйтеся оновленням [вашого] розуму, щоб ви пізнавали, що є Божа воля: добре, приємне і досконале». Аби пізнати Божу волю, ми має зануритися в Слово Боже, насичуючи ним свої розуми і молячись, щоб Святий Дух змінив нас за допомогою оновлення нашого розуму та привів до доброго, приємного і досконалого – згідно з Божою волею.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке Божа воля?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries