settings icon
share icon
Запитання

Чи чує та чи відповідає Бог на молитви грішника або невіруючого?

Відповідь


В Євангелії від Івана 9:31 написано: «Адже відомо, що грішників Бог не слухає, але коли хто Бога шанує і чинить Його волю, того Він слухає» (тут і далі сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Також іноді кажуть, що «єдиною молитвою, яку Бог може вислухати від грішника, є молитва про спасіння». У зв’язку з вищенаведеним текстом, деякі люди вважають, що Бог не чує і/або не відповідає на молитви невіруючих. Тим не менше, у контексті цього вірша йдеться про те, що Бог не творить чудеса через невіруючого. У 1 Івана 5:14–15 сказано про те, що Бог відповідає на молитви, якщо вони узгоджуються з Його волею. Цей принцип, імовірно, стосується і невіруючих. Якщо грішник просить Бога про те, що відповідає Його волі, то ніщо не може перешкодити Богові відповісти на таку молитву – згідно зі Своєю волею.

У ряді інших віршів говориться про те, що Бог вислуховує та відповідає на молитви невіруючих. У більшості з цих випадків ідеться саме про молитву, але в одному або двох випадках Бог відповідав на крик серця (не вказується, чи був цей крик звернений до Бога). У деяких із цих випадків молитва була поєднана з каяттям. В інших випадках молитва стосувалася лише земних потреб або благословень, і Бог відповідав – чи то зі співчуття, чи ж у відповідь на справжній пошук або віру цієї людини.

Нижче наведені деякі місця з Біблії, що стосуються молитов від невіруючих:

Мешканці Ніневії молилися про збереження свого міста (Йони 3:5–10). Бог відповів на цю молитву, не виконавши Своїх погроз про знищення Ніневії.

Агара просила захистити свого сина Ізмаїла (Буття 21:14–19). Бог не тільки захистив його, але й щедро благословив.

У 1 Царів 21:17–29, зокрема у віршах 27–29, ідеться про Ахава, який постився та сумував у зв’язку з пророцтвом Іллі щодо його нащадків. Бог відповів, не накликаючи обіцяних покарань за життя Ахава.

Язичницька жінка з краю Тиру та Сидону молилася, щоб Ісус звільнив її дочку від демона (Марка 7:24–30). Ісус виконав її прохання.

Апостола Петра було відправлено до Корнилія, римського сотника, бо той був праведною людиною. У книзі Дії 10:2 говориться, що Корнилій «завжди молився Богу».

Бог дає обітниці, що стосуються всіх, віруючих і невіруючих, як, наприклад, обітниця з книги пророка Єремії 29:13: «І будете шукати Мене, і знайдете Мене, бо шукатимете Мене всім вашим серцем». Це стосується Корнилія (Дії 10:1–6). Але існує багато обітниць, які за своїм контекстом стосуються лише християн. Оскільки християни прийняли Христа як свого Спасителя, вони можуть сміливо підходити до престолу благодаті, щоб отримати допомогу у разі потреби (Євреїв 4:14–16). Їм також було сказано, що коли вони просять щось у відповідності з волею Божою, то Він почує їх і дасть згідно з їхніми проханнями (1 Івана 5:14–15). Є багато інших обітниць християнам про молитву (Матвія 21:22; Івана 14:13; 15:7).

Отже, так, є випадки, коли Бог не відповідає на молитви невіруючого. Водночас, у Своїй благодаті та милості Бог може втручатися в життя невіруючих у відповідь на їхні молитви.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи чує та чи відповідає Бог на молитви грішника або невіруючого?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries