settings icon
share icon
Запитання

Чи підтримує Бог гендерну дискримінацію? Чи є Біблія сексистською книгою?

Відповідь


Сексизм – це переконання, що одна стать (як правило, чоловіча) панує над іншою статтю (жіночою). У Біблії міститься багато згадок стосовно жінок, які в нашому сучасному розумінні носять дискримінаційний характер. Однак ми маємо пам’ятати, що Біблія, описуючи певну дію, зовсім не обов’язково схвалює її. Біблія згадує про чоловіків, які ставилися до жінок як до майна, та це не означає, що Бог схвалює це. Святе Письмо значно більшою мірою зосереджене на реформуванні наших сердець, а не нашого суспільства. Бог знає, що в результаті зміненого серця зміниться і поведінка.

За старозавітних часів майже кожна світова культура за своєю структурою була патріархальною. Цей історичний факт абсолютно очевидний – і не лише з Писання, але й із соціальних норм, що регулювали відносини у більшості світових общин. У сучасних системах цінностей і з точки зору світської людини, це називається «сексизмом». Порядок у суспільстві заснований Богом, а не людиною, і Він є автором фундаментальних засад верховенства. Однак, як і в усьому іншому, гріховна людина зіпсована і в цьому. Це призводило до нерівності між чоловіками та жінками протягом усієї історії. Виключення та дискримінація, які ми бачимо в нашому світі, не є новиною. Вони є результатом падіння людини з появою гріха. Таким чином, ми можемо справедливо стверджувати, що термін і практика «сексизму» є результатами гріха. Прогресивне одкровення Біблії веде нас до засобу від проблеми сексизму і, по суті, від усіх гріховних порядків людства.

Щоб знайти та підтримати духовну рівновагу між встановленими Богом позиціями верховенства, нам слід досліджувати Святе Письмо. Новий Завіт є виконанням Старого, і в ньому ми знаходимо принципи, що вказують на правильні рамки верховенства та засіб від гріха, включаючи дискримінацію за статевими ознаками.

Хрест Ісуса Христа зрівняв усіх. В Євангелії від Івана 3:16 використано слово «кожний». Це – всеосяжна заява, що охоплює всіх, незалежно від їхнього становища в суспільстві, розумових здібностей або статевих відмінностей. Ми також знаходимо вірш у Посланні до Галатів, який говорить нам про рівні права на спасіння для кожної людини: «Адже через віру в Ісуса Христа ви всі – сини Божі. Оскільки ви, які в Христа хрестилися, у Христа зодягнулися. Немає юдея, ні грека; немає ані раба, ані вільного; немає чоловічого роду, ні жіночого, бо в Ісусі Христі ви всі – одно» (Галатів 3:26–28, тут і далі сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). На хресті немає місця для дискримінації!

Біблія не підтримує сексизм у своєму точному зображенні результатів гріха в чоловіках і жінках. Біблія описує всі види гріха: від рабства і залежності до падінь своїх найбільших героїв. Але вона також дає нам відповідь і засіб від гріхів проти Бога та встановленого Ним порядку – правильні стосунки з Богом. Старий Завіт представляв очікування Вищої Жертви і кожен раз, коли приносилася жертва за гріх, людям викладалася необхідність примирення з Богом. У Новому Завіті «Агнець, який забере гріх світу» народився, помер, був похований і воскрес, а потім знову вознісся на небеса, щоб заступатися за нас. Саме у вірі в Нього ми знаходимо засіб від гріха, включаючи гріх сексизму.

Звинувачення Біблії в сексизмі базується на її незнанні. Якби чоловіки й жінки всіх поколінь прийняли Богом призначене їм місце та жили за принципом «Так говорить Господь», між ними панував би прекрасний баланс. Цей баланс є тим, з чого Бог почав і чим Він закінчить. На жаль, надмірна увага приділяється різним втіленням гріха, але не його причині. Лише в стані особистого примирення з Богом через Господа Ісуса Христа ми знаходимо справжню рівність. «І пізнаєте істину, а істина вас вільними зробить!» (Івана 8:32).

Також дуже важливо зрозуміти – те, що Біблія приписує різні ролі чоловікам і жінкам, не є проявом дискримінації. Насправді, Біблія абсолютно ясно дає зрозуміти – Господь очікує, що чоловіки візьмуть на себе керівну роль у Церкві та вдома. Але чи робить це жінок гіршими? Аж ніяк. Чи означає це, що жінки не такі розумні, менш здібні чи менш цінні в Божих очах? Ні! Це означає, що нашому світові, заплямованому гріхом, необхідні структура та повноваження. Бог заснував ці ролі для нашого блага. А сексизм є результатом зловживання цих ролей, але не самого їх існування.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи підтримує Бог гендерну дискримінацію? Чи є Біблія сексистською книгою?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries