settings icon
share icon
Запитання

Що означає, що Бог всюдисущий?

Відповідь


Слово «всюдисущий» буквально означає, що Бог присутній скрізь. У багатьох релігіях Бог вважається всюдисущим, але в юдаїзмі та християнстві ця точка зору поділяється на трансцендентність та іманентність Бога. Хоча Бог не міститься у творінні (у що вірить пантеїзм), Він присутній скрізь у всі часи.

Божа присутність є постійною на протязі всієї історії творіння, хоча вона може не демонструватися одним і тим же чином усім людям в один і той же час. Деколи Він може взяти активну участь у ситуації, в той час як в інших обставинах Він може не виявляти Своєї присутності. У Біблії говориться, що Бог може постати перед людиною в явній формі (Псалом 45:1; Ісаї 57:15) та бути присутнім у кожній ситуації у всьому творінні будь-якої миті (Псалом 32:13-14). Всюдисущість Бога – це засіб для досягнення Його присутності у всіх діапазонах часу та простору. Хоча Бог присутній у всьому часі та просторі, Його локально не обмежує час або простір. Бог є скрізь і кожної миті часу. Жодна молекула й атомна частка не є настільки малою, щоби Бог цілковито не був присутній для неї, і жодна галактика не є такою великою, щоби Бог не міг її охопити. Навіть якби нам довелося виключити факт існування творіння, Бог усе одно знав би про нього, тому що Він знає всі можливості, незалежно від того, фактичні вони, чи ні.

Бог цілковито присутній у кожному аспекті природного устрою, будь-яким чином, у будь-який час і в будь-якому місці (Ісаї 40:12; Наума 1:3). Бог активно діє по-різному під час кожної події в історії як передбачливий керівник людських справ (Псалом 48:7; 2 Хронік 20:37; Даниїла 5:5-6). Бог з особливою увагою наділяє Своєю присутністю тих, хто закликає Його ім’я, хто заступається за інших, хто любить Його, хто звертається з проханням і щиро молиться про прощення (Псалом 45:1). Найвищою мірою Він представлений в особі Свого Сина, Господа Ісуса Христа (Колосянам 2:19), і чудесним чином перебуває серед всесвітньої Церкви, що охоплює всю землю і яку не переможуть сили пекла.

Як і всезнання Бога, Його всюдисущість видається нам парадоксом через обмеженість людського розуму. Один з таких парадоксів є особливо важливий – присутність Бога в пеклі, в тому місці, куди грішники відправляються за свої гріхи і де страждають від необмеженого та безперестанного Божого гніву. Багато хто стверджує, що пекло є місцем відділення від Бога (Матвія 25:41), і якщо це правда, то Бог не може перебувати в такому місці. Однак, грішники в пеклі терплять Його вічний гнів, тому що Об’явлення 14:10 говорить про муки грішників у присутності Агнця. Те, що Бог може бути там, куди відправляться нечестиві, справді викликає певний подив. Проте цей парадокс можна пояснити тим, що бути присутнім Бог може – тому що «все існує в Ньому» (Колосянам 1:17; Четвертий сучасний переклад Українського Біблійного Товариства), і Він утримує «все словом Своєї сили» (Євреям 1:3) – але не обов’язково, що Він є скрізь, аби благословляти.

Подібно до того, як Бог іноді віддаляється від Своїх дітей через їхні гріхи (Ісаї 52:9), далекий від безбожних (Притчі 15:29) і порядків безбожних суб’єктів темряви, які відправляться в кінці часів у місце вічного покарання, Бог усе одно там. Він знає, що відчувають ті душі, що знаходяться зараз у пеклі – Він знає їх біль, чує їх волання про помилування, бачить їхні сльози та скорботу через вічність стану, в якому вони опинилися. Він там як вічне нагадування про їхні гріхи, що створили прірву між ними та благословеннями, які могли бути їм даровані. Він безперечно перебуває там, але не виявляє інших почуттів, крім Свого гніву.

Так само Він перебуватиме на небесах, даруючи благословення, яких ми навіть не в змозі зрозуміти за земного життя; Він виявлятиме там Свої багатогранні благословення, Свою багатогранну любов і Свою багатогранну доброту – справді, все, крім Свого гніву. Всюдисущість Бога має нагадувати нам про те, що ми не зможемо сховатися від Бога, коли згрішимо (Псалом 138:11-12), але ми можемо звернутися до Нього з каяттям і вірою, навіть якщо не матимемо можливості рухатися (Ісаї 57:16).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає, що Бог всюдисущий?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries