settings icon
share icon
Запитання

Що таке аргумент про «Бога білих плям»?

Відповідь


Аргумент про «Бога білих плям» стосується сприйняття всесвіту, в якому все, що на даний час може бути пояснене нашими знаннями про природні явища, розглядається поза сферою Божественного впливу. Отже, ця концепція покликана пояснити те, що наука пояснити не може. Інакше кажучи, лише «прогалини» в науковому знанні пояснюються діяльністю Бога, звідси й «білі плями» у назві.

Ідея полягає в тому, що в міру розвитку наукових досліджень і збільшення кількості явищ, які пояснюються з натуралістичної позиції, роль Бога відповідно зменшується. Основна критика цього аргументу зазвичай зводиться до того, що використання надприродних пояснень згодом має зменшитися, оскільки сфера знань, що раніше пояснювалася втручанням Бога, звужується.

Однак зі сучасними досягненнями в галузі науки й техніки, ситуація виявилася протилежною. З появою сканувальних електронних мікроскопів, нам уперше вдалося спостерігати складну роботу клітини. Те, що спочатку та спрощено сприймалося лише як «крапля» протоплазми, зараз вважається значно складнішим і сповненим інформацією явищем.

Тепер виявляється, що натуралізм не має адекватних пояснень багато чому з того, що було оголошено «вирішеним» на початку двадцятого століття. Сучасні технології дедалі частіше виявляють величезні прогалини у традиційній еволюційній теорії. Інформаційний зміст «простого» лише недавно став зрозумілим на реальному рівні та виявився зовсім не таким простим. Зараз інформація сприймається як нематеріальна у своїй основі. Отже, матеріалістичні процеси не можуть вважатися джерелами інформації.

Насправді, віра в Бога може бути отримана за допомогою об’єктивної оцінки, а не суб’єктивної гіпотези, що могла мати місце тисячоліття тому. Проте багато людей просто заперечують те, що для них є очевидним. Біблія звертається до них такими словами: «Оскільки гнів Божий з’являється з неба на всяку безбожність і неправедність людей, які правду стримують неправедністю; адже те, що можна знати про Бога, відоме їм, тому що Бог їм відкрив. Тож Його невидиме – Його вічна сила і Божественність – від створення світу через творіння стає зрозумілим. Так що немає їм виправдання» (Римлянам 1:18-20; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Аргумент про «Бога білих плям» є прикладом «стримування правди неправедністю», бо він відводить Богові місце «запасного» пояснення тих речей, які ще не можуть бути пояснені природними явищами. Це наштовхує деяких людей на хибний висновок про те, що Він не є всемогутньою, всюдисущою, абсолютною Істотою, про Яку свідчить Святе Письмо.

Існує багато речей, яким природничі науки просто не можуть дати пояснення, – наприклад, походження континууму часу/простору/матерії та їхнє точне налаштування; виникнення й подальший розвиток самого життя, як і походження складних та конкретних інформаційних систем, притаманних усім живим істотам, які не можуть бути (і ніколи не будуть) пояснені природним шляхом. Отже, неможливо раціонально відокремити надприродне від всесвіту, який ми спостерігаємо, а це ще раз доводить, що «… створив Бог небо та землю» (Буття 1:1).



English


Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке аргумент про «Бога білих плям»?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries