settings icon
share icon
Запитання

Що означає, що Бог є світлом?

Відповідь


«Бог є світло» – написано в 1 Івана 1:5. Світло є поширеною метафорою в Біблії. У книзі Приповістей 4:18 праведність порівнюється зі «світлом ясним». У Филип'янам 2:15 наведена паралель між дітьми Божими, названими «невинними», і зірками у всесвіті. Ісус використовував світло як символ добрих справ: «Отак ваше світло нехай світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла, та прославляли Отця вашого, що на небі» (Матвія 5:16). У книзі Псалмів 75:5 про Бога говориться: «Ти осяйний, потужніший за гори відвічні».

Якщо світло – це символ правди й добра, тоді темрява означає зло та гріх. У 1-му посланні Івана 1:6 написано: «Коли ж кажемо, що маємо спільність із Ним, а ходимо в темряві, то неправду говоримо й правди не чинимо!». У 5-му вірші говориться: «Бог є світло, і немає в Нім жадної темряви!». Світло є складовою Його єства, як і любов (1 Івана 4:8). Суть у тому, що Бог є цілковито, беззаперечно, абсолютно святий, без тіні гріха, без плями беззаконня і без натяку на несправедливість.

Якщо в нас немає світла, то ми не знаємо Господа. Ті ж, хто знає Його, хто ходить із Ним, мають світло та живуть у ньому. Вони стають «учасниками Божої Істоти, утікаючи від пожадливого світового тління» (2 Петра 1:4).

Бог є світлом, як і Його Син. Ісус казав: «Я Світло для світу. Хто йде вслід за Мною, не буде ходити у темряві той, але матиме світло життя» (Івана 8:12). Господь бажає, щоб віруючі сяяли Його світлом, щодня стаючи більш схожими на Христа. «Бо ви всі сини світла й сини дня. Не належимо ми ночі, ні темряві» (1 Солунянам 5:5). Він є творцем фізичного світла, а також дарує світло духовне, за допомогою якого ми можемо бачити істину. Світло розкриває те, що сховане в темряві, і показує все таким, яким воно є насправді. Ходити у світлі означає пізнавати Бога, розуміти істину та жити праведно.

Віруючі у Христа мають позбавлятися від будь-якої темряви всередині себе – своїх гріхів і провин – і дозволити Богові осяяти їх Своїм світлом. Вони також не можуть сидіти склавши руки та спостерігати за тим, як інші перебувають у полоні темряви гріха, невблаганно наближаючись до вічного відокремлення від Господа. Світло світу прагне вигнати темряву і подарувати Свою мудрість (Ісаї 9:1; Авакума 2:14; Івана 1:9). Несучи світло Євангелії у світ, нам слід у разі потреби розкривати речі, які люди воліли би приховати. «Бо кожен, хто робить лихе, ненавидить світло, і не приходить до світла, щоб не зганено вчинків його» (Івана 3:20).

Ісус, безгрішний Божий Син, є «Світлом правдивим» (Івана 1:9). Будучи усиновленими Господом, ми маємо відображати Його світло у світі, що перебуває у темряві гріха. Мета нашого свідчення людям навколо – «відкрити їм очі, щоб вони навернулись від темряви в світло та від сатаниної влади до Бога, щоб вірою в Мене отримати їм дарування гріхів і долю з освяченими» (Дії 26:18).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає, що Бог є світлом?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries